Veľkonočný biely koláč
Skvelý veľkonočný pletený koláč s hrozienkami.
Ingrediencie
- 200 ml vlažné mlieko
- 1 pl múka
- 1 pl cukor
- 7 g droždie
- 3 vajcia
- 100 g cukor krupica
- 1⁄3 čl soľ
- 130 g maslo
- 50 g hrozienka
- 450 g múka
Najnovšie letáky
Postup
Najskôr si pripravíme kvások z teplého mlieka, drožia, múky a cukru. Necháme na teplom mieste vybehnúť.
Zdroj: Youtube
V mise si vyšľaháme vajíčka s cukrom do peny. Pridáme polku rozpusteného masla, múku a kvások. Posolíme a premiešame. Pridáme zvyšok masla a znova premiešame. Prikryjeme a necháme vykysnúť.
Zdroj: Youtube
Hrozienka si namočíme na chvíľku do horúcej vody. Zlejeme ich. Vykysnuté cesto rozvaľkáme a posypeme hrozienkami.
Zdroj: Youtube
Cesto zrolujeme do valca. Nožom ho narežeme po dĺžke ale nie úplne do konca, aby zostalo spojené. Teraz oba vzniknuté valce zrolujeme do tvaru slimáka. Preložíme ich na seba. Cesto dáme do okrúhlej formy alebo veľkého papierového košíčku.
Zdroj: Youtube
Necháme ešte 40 minút kysnúť a môžeme dať piecť. Vo vyhriatej rúre na 180 stupňov prvých 10 minút a potom teplotu znížime na 160 stupňov a dopekáme 20 minút.
Zdroj: Youtube