Veterníky s ovocnou posýpkou
Tak toto je môj obľúbený dezert, tentokrát vylepšený o lyofilizované ovocie. Dokonalá sladko-kyselkavá kombinácia.
Ingrediencie
Cesto
- 180 g polohrubej múky
- 6 ks vajec
- 240 ml vody
- 125 polievková lyžica maslo
- 1 pl kryštálového cukru
- 1⁄2 čajová lyžička soľ
Krém
- 500 ml mlieka
- 1 vajíčko
- 2 žĺtky
- 150 g kryštálového cukru
- 30 g hladkej múky
- 30 g Zlatého klasu
- 500 ml smotany na šľahanie
Karamelová poleva
- 150 g cukor krupica
- 100 g smotana na varenie
- 60 g masla
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
V hrnci necháme zovrieť vodu s maslom nakrájaným na kocky. Pridáme cukor, soľ a múku. Miešame, kým sa cesto spojí a odpaľujeme ho približne 2 – 3 minúty. Necháme mierne vychladnúť. Postupne primiešavame po jednom vajíčka. Cestom naplníme cukrárske vrecko a na plech vystlaný papierom na pečenie ho nanesieme do tvaru kruhov. Pečieme na 180 °C približne 20 minút.
Z mlieka, vajíčok, cukru, múky a Zlatého klasu si uvaríme puding. Zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme stuhnúť v chladničke. Smotanu vyšľaháme do polotuha, pridáme k vyšľahanému pudingu a spojíme.
Vychladnuté veterníky prekrojíme na polovice. Vrchné korpusy namáčame v karamelovej poleve a necháme stuhnúť. Na spodný korpus nanesieme do kruhu najprv pudingový krém, posypeme lyofilizovaným ovocím a prikryjeme vrchom.