Zdroj: Jane Vershinin from Getty Images
Vianočná štóla s marcipánom
Vianočná štóla s marcipánom je pre mňa symbolom vianočnej tradície v mojej rodine.
Ingrediencie
- 500 g hrubá múka
- 100 g marcipánu
- 200 ml plnotučného mlieka
- 100 g masla
- 70 g cukru
- 1 bal sušeného droždia
- štipka soli
- 1 kus vajce
- 100 g mletých mandlí
- 100 g hrozienok
- kôra a šťava z citróna
- práškový cukor
Najnovšie letáky
Postup
Múku, droždie, cukor, soľ a mlieko zmiešame dohromady a necháme odstáť na teplom mieste cca 15 minút. Odporúčam, aby ste mlieko predhriali na teplotu tela, lebo droždie potrebuje teplotu na aktiváciu.
Maslo si rozpustíme a pridáme do cesta spolu s vajcom, hrozienkami, mandľami, nastrúhaným marcipánom a citrónovou kôrou a šťavou. Cesto poriadne premiesime a necháme kysnúť na teplom mieste cca 1 hodinu.
Potom cesto premiesime a vytvarujeme do tvaru štóly. Položíme ju na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ešte 15 minút kysnúť.
Pečieme v predhriatej rúre na 175°C cca 35-40 minút, pokiaľ nám špajľa nevyjde suchá.
Hotovú štólu necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.