Zdroj: Haris Calkin from Getty Images
Vianočné poleno
Recept na chutnú roládu, ktorá sa nazýva aj vianočné poleno.
Ingrediencie
Na cesto:
- 63 g hladká múka
- 30 g kakaa
- 4 g kypriaceho prášku do pečiva
- štipka soli
- 4 kus vajcia
- 140 g cukru
- 30 g masla
- rum
Na vnútorný krém:
- 11⁄2 lyžičky práškovej želatíny
- 200 g bielej čokolády
270 ml smotany na šľahanie
- 6 lyžíc strúhaného kokosu
Na vonkajší krém:
- 250 g mascarpone
- 6 lyžíc nutelly
Najnovšie letáky
Postup
Predhrejeme rúru na 180°C, plech na pečenie vymastíme maslom a vystelieme papierom na pečenie.
Do misy nasypeme hladkú múku, kakao, prášok do pečiva, soľ a spolu zamiešame.
V hrnci rozpustíme maslo a necháme ho vychladnúť na izbovú teplotu.
Medzitým si v druhej miske vyšľaháme vajcia spolu s cukrom do peny.
Potom k ním pridáme rozpustené maslo a opäť prešľaháme.
Postupne môžeme začať prisypávať suchú zmes. Všetko dobre premiešame a cesto vylejeme na plech. Pečieme ho 12 minút.
Počas pečenia si pripravíme nový list papiera na pečenie, ktorý posypeme kakaom.
Po upečení cesto vyberieme z rúry, počkáme približne 3 minúty a vyklopíme ho na papier na pečenie posypaným kakaom. Takmer okamžite ho týmto novým papierom stočíme do tvaru rolády a odložíme bokom. Necháme ho vychladnúť.
Krém - rozpustíme si želatínu v 50 ml studenej vody a necháme ju napučať.
V mixéri rozmixujeme bielu čokoládu na jemno.
V malom hrnci zohrejeme 200 ml smotany na šľahanie, pridáme k nej želatínu a necháme ju rozpustiť.
Keď sa rozpustí, môžeme šľahačku priliať do mixéra s bielou čokoládou.
Mixujeme spolu kým sa čokoláda nerozpustí.
Takto pripravený krém necháme odpočívať na chladnom mieste minimálne 1 hodinu.
Vyšľaháme 70ml smotany na šľahanie. K tejto šľahačke pridáme po vychladnutí krém z bielej čokolády a strúhaný kokos.
Roládu z piškóty rozbalíme a pokvapkáme rumom.
Kokosový krém z bielej čokolády rovnomerne rozotrieme od vnútornej strany po tri štvrtiny plátu a znovu ho zrolujeme do rolády.
Krém na potretie rolády - mascarpone a nutellu vyšľaháme.
Krémom potrieme roládu.