REKLAMA

Vianočný jablkový džem

Namiesto hrozienok môžeme použiť aj sušené brusnice alebo kandizovaný zázvor. Na príparvu džemu môžeme použiť šťavu z odšťavených jabĺk alebo kúpiť hotovú čerstvo lisovanú šťavu z obchodu.

REKLAMA

Ingrediencie

porcií
6
  • 50 g hrozienka Pridané do
  • 3 pl rum Pridané do
  • 25 g mandľové plátky Pridané do
  • 675 g očistených jabĺk Pridané do
  • 250 ml Jablková šťava Pridané do
  • 2 čl vanilkový extrakt Pridané do
  • 1 bal škoricový cukor Pridané do
  • 2 čl kyselina citrónová Pridané do
  • 1 bal gelfix extra Pridané do
  • 500 g cukor Pridané do
REKLAMA

Postup

40 min.
1. Krok

Hrozienka opláchneme teplou vodou, scedíme, vložíme do misky, pridáme rum (ak nechceme použiť alkohol, použijeme 2 PL jablkovej šťavy) a necháme macerovať ideálne cez noc. Mandľovéplátky na suchej panvici zľahka opražíme do zlatista a dáme na tanier vychladnúť. Jablká umyjeme,olúpeme, vykrojíme jadrovníky, odvážime 675 g a nakrájame ich na malé kúsky.

2. Krok

Jablká, hrozienka, mandľové plátky, jablkovú šťavu, extrakt, škoricový cukor a kyselinu citrónovú dáme do hrnca a dôkladne premiešame. Zmes privedieme do varu a 1 minútu povaríme. Pridáme zvyšný cukor a zmes opäť privedieme do varu a povaríme minimálne 5 minút.

3. Krok

Vykonáme skúšku želírovania: 1-2 čl horúceho džemu kvapneme na tanierik a necháme vychladnúť. Ak džem nie je dostatočne tuhý, pridáme 1-2 zarovnané čl kyseliny citrónovej, krátko povaríme a skúšku zopakujeme.

4. Krok

Odoberieme prípadnú penu a džem ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzavrieme, obrátime hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečkach.

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Obed

4780 receptov

Kuracie mäso

781 receptov

Mascarpone

340 receptov

Mäsité jedlá

2229 receptov

Zapekané

284 receptov

Raňajky

1446 receptov

Večera

4491 receptov