Výborné lístkujúce zemiakové pagáče
Pagáčiky sú velmi obľúbenou chuťovkou v mnohých domácnostiach. Ani u nás tomu nieje inak, robievam ich hneď niekolko. Jedny z našich TOP sú tieto zemiakové :-)
Ingrediencie
Cesto
- 300 g hladká múka
- 200 g polohrubá múka
- 300 ml mlieko
- 50 ml olej
- 1 ks žĺtok
- 30 g čerstvé droždie
- 11⁄2 pl soľ
Okrem toho
- 125 g maslo
- 2 ks zemiaky Uvarené
- 1 vajce na potretie
- na posyp semienka
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Z udaných surovín si vypracujeme mäkké cesto, ktoré sa už začína oddelovať od misky. Posypeme ho trochou múky a ešte krátko premiesime do bochníka. Zakryjeme a necháme cca.45 minút kysnúť, záleží od izbovej teploty.
Medzitým si uvaríme 2 stredné zemiaky v šupe. Necháme ich vychladnúť a očistíme. Budeme potrebovať aj studené, dobre tvrdé maslo, ktoré budeme potom strúhať.
Nakysnuté cesto vyválkame na tenšie - na podsypávanie používame zemiakový škrob. Na cesto nastrúhame najprv polovicu masla a potom aj 1 zemiak. Poprášime trochou škrobu a aj trochu osolíme. Cesto napokon poskladáme klasicky ako pri každých prekladaných pagáčoch. Zakryjeme utierkou a necháme 25 minút oddychovať. Po uplynutí času postup zopakujeme ešte raz a necháme znovu 25 minút oddychovať.
Nakoniec cesto vyváľkame na hrúbku cca.1,5- 2cm a vykrajujeme pagáčiky. Pagáčiky pokladieme na plech s papierom a na 15 minút prikryjeme utierkou. Zatial si vyhrejeme rúru na 190°C. Po uplynutí času pagáčiky natrieme vajcom, posypeme semienkami a pečieme na 190°C cca.20 minút.
Pagáčiky sú výborné. Cesto lahučké a krásne sa lístkuje, pekne oddeluje :-) Odporúčam vyskúšať, sú naozaj velmi chutné! Prajem dobrú chuť!
Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube