Zdroj: Marian from Adobe Stock
Vyrobte si vlastnú zápražku 3 prísady
Recept na túto zápražku som robila toľkokrát, že už viem presné množstvo a časy aj zo spánku. Je to základný recept, ktorý sa používa v mnohých tradičných jedlách a funguje spoľahlivo vždy znova a znova. Od krémových omáčok až po niektoré druhy polievok, tento recept má vždy svoje miesto a zakaždým prináša očakávaný úspech.
Ingrediencie
- 50 g maslo
- 60 g múka
- 500 ml Vývar
Najnovšie letáky
Postup
Recept na zápražku začnite zahrievaním masla na panvici na miernom ohni. Maslo sa rozpustí rovnomernejšie a zabráni pripáleniu múky, ak počkáte, kým sa celé maslo rozpustí, a až potom pridáte múku.
Keď sa maslo úplne rozpustí, pridajte múku. Tu prichádza na rad trik, ktorý som sa naučil v priebehu rokov: Pridávanie múky v malých množstvách pomáha vyhnúť sa hrudkám a vytvára hladkú zmes.
Po pridaní múky zmes neustále miešajte asi 2-3 minúty. Tento krok, známy ako "praženie", múku mierne prevarí a pomôže odstrániť chuť surovej múky.
Dávajte však pozor, aby zmes nezhnedla - dobrá praženica by mala mať zlatistú farbu. Ak je príliš tmavá, bude mať horkú chuť.
Teraz pomaly pridávajte vývar a neustále miešajte, aby ste sa uistili, že v ňom nie sú hrudky. Tip, ktorý som sa naučila od svojej babičky, je pridávať vývar horúci, pretože sa lepšie premieša so zápražkou a vytvorí hladšiu konzistenciu.
Vaša domáca zápražka je teraz pripravená na použitie vo vašom obľúbenom jedle!