REKLAMA

Zdroj: Marian from Adobe Stock

Vyrobte si vlastnú zápražku 3 prísady

Recept na túto zápražku som robila toľkokrát, že už viem presné množstvo a časy aj zo spánku. Je to základný recept, ktorý sa používa v mnohých tradičných jedlách a funguje spoľahlivo vždy znova a znova. Od krémových omáčok až po niektoré druhy polievok, tento recept má vždy svoje miesto a zakaždým prináša očakávaný úspech.

REKLAMA

Ingrediencie

porcií
4
  • 50 g maslo Pridané do
  • 60 g múka Pridané do
  • 500 ml Vývar Pridané do
REKLAMA

Postup

10 min.
1. Krok

Recept na zápražku začnite zahrievaním masla na panvici na miernom ohni. Maslo sa rozpustí rovnomernejšie a zabráni pripáleniu múky, ak počkáte, kým sa celé maslo rozpustí, a až potom pridáte múku.

2. Krok

Keď sa maslo úplne rozpustí, pridajte múku. Tu prichádza na rad trik, ktorý som sa naučil v priebehu rokov: Pridávanie múky v malých množstvách pomáha vyhnúť sa hrudkám a vytvára hladkú zmes.

3. Krok

Po pridaní múky zmes neustále miešajte asi 2-3 minúty. Tento krok, známy ako "praženie", múku mierne prevarí a pomôže odstrániť chuť surovej múky.

4. Krok

Dávajte však pozor, aby zmes nezhnedla - dobrá praženica by mala mať zlatistú farbu. Ak je príliš tmavá, bude mať horkú chuť.

5. Krok

Teraz pomaly pridávajte vývar a neustále miešajte, aby ste sa uistili, že v ňom nie sú hrudky. Tip, ktorý som sa naučila od svojej babičky, je pridávať vývar horúci, pretože sa lepšie premieša so zápražkou a vytvorí hladšiu konzistenciu.

6. Krok

Vaša domáca zápražka je teraz pripravená na použitie vo vašom obľúbenom jedle!

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Obed

4717 receptov

Mäsité jedlá

2215 receptov

Večera

4427 receptov

Mascarpone

338 receptov

Lacné jedlá

1490 receptov

Pre diabetikov

633 receptov

Kuracie mäso

777 receptov

Dezert

3610 receptov