Základné linecké cesto
Je to vari najjednoduchšie cesto, aké si možno predstaviť na koláče, aj ono má však svoje tajomstvá.
Ingrediencie
- 300 g hladká múka
- 200 g maslo
- 100 g preosiaty práškový cukor
- 1 ks žĺtok
- Štipka soľ
Najnovšie letáky
Postup
Pomer surovín by sa mal dodržať tak, aby 3 diely tvorila múka, 2 diely maslo príp. rastlinný tuk a 1 diel práškový cukor. To znamená: 300 g múky, 200 g masla a 100g práškového cukru.
Cesto má byť hladké, lesklé, musíme ho však spracovať čo najrýchlejšie, preto je dôležité mať pripravené všetky suroviny. Múku a práškový cukor treba zásadne preosiať. Maslo dávame studené, radšej ho nahrubo postrúhame, aby sa ľahšie spracovalo. Pridáme ešte 1 žĺtok a štipku soli.
Ďalšie tajomstvo: Hotové cesto si potrebuje poriadne oddýchnuť, aby bolo krehké. Preto ho zabalíme do fólie a necháme odležať v chladničke aj niekoľko hodín, aby dobre stuhlo, ale dalo sa s ním pracovať.
Cesto si rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 3 mm, vyrezávame z neho rôzne tvary a pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie v trúbe vyhriatej na 180°C do zlatista. Vychladené koláčiky môžeme lepiť džemom, namáčať v čokoláde alebo ľubovoľne zdobiť.