Zdroj: Canva
Zapekaná cuketa so zemiakmi
Vyskúšajte vynikajúce pečené zemiaky so sezónnou cuketou.
Ingrediencie
- 500 g nových zemiakov
- 200 g údená slanina
- 2 cuketa
- 4 strúčiky cesnak
- 250 ml smotany na šľahanie
- 2 pl slnečnicového oleja
- čerstvá petržlenová vňať
- syr na posypanie
- soľ
- mleté čierne korenie
Najnovšie letáky
Postup
Najprv si cuketu dôkladne umyte a bez toho, aby ste ju ošúpali ju nakrájajte na približne rovnaké kolieska o hrúbke asi pol centimetra. Cuketu vložte do misy a mierne osoľte a následne zamiešajte. Nechajte postáť asi 20 minút, aby soľ vytiahla z cukety prebytočnú vodu, ktorá by výsledný pokrm zbytočne rozmočila.
Zatiaľ si umyte nové zemiaky a tiež ich nešúpte, rovnako ako cuketu. Nakrájajte ich na kolieska, ktoré sú hrubé asi 3 mm. Vložte ich do väčšej misky.
Potom si nakrájajte slaninu na tenšie plátky. Následne si pripravte pekáč alebo zapekaciu misu a vymastite ju slnečnicovým olejom.
Teraz rukami vytlačte z cukety prebytočnú šťavu a cuketu naukladajte na dno zapekacej misy.
Ošúpte si cesnak a nakrájajte ho na tenučké plátky. Rozložte ho na cuketu ako druhú vrstvu.
Treťou vrstvou budú plátky slaniny, ktoré následne prikryjeme zemiakovými kolieskami. Takto striedame. Zemiaky osolíme a okoreníme podľa chuti, podlejeme smotanou, posypeme syrom a dáme piecť prikryté alobalom do vyhriatej rúry na 200 stupňov. Pečieme približne 20 až 25 minút. Po uplynutí tohto času alobal odstránime a pečieme znova 20 minút, aby sa zemiaky krásne zapiekli.
Upečené môžeme rovno podávať, dobrú chuť.