Zapekané zemiaky s bryndzou
Recept na Zapekané zemiaky s bryndzou je skvelou voľbou pre milovníkov slovenskej kuchyne. Tento jednoduchý, no chutný pokrm využíva kľúčové suroviny ako bryndza a zemiaky, ktoré sú tradičnými ingredienciami slovenskej kuchyne.
Ingrediencie
- 8 stredne veľkých zemiakov
- 200 g bryndze
- 1 Cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 150 ml smotany na šľahanie
- 50 g masla
- soľ
- mleté čierne korenie
Najnovšie letáky
Postup
Predhrejte rúru na 200 °C. Zemiaky dôkladne očistite a opláchnite. Potom ich vložte do hrnca s osolenou vriacou vodou a varíme ich asi 15-20 minút, kým nie sú takmer mäkké.
Po uvarení zemiaky nechajte trochu vychladnúť, aby ste ich mohli ľahšie ošúpať. Potom ich ošúpeme a nakrájame na tenké plátky.
V panvici rozohrejte maslo na strednom ohni. Pridajte cibuľu a cesnak a orestujte ich dozlatista. Vymažte pekáč maslom. Vložte doň vrstvu nakrájaných zemiakov a posypte ich polovicou cibuľového a cesnakového mixu. Pokračujte vrstvením zemiakov a cibuľového mixu, až do vyčerpania všetkých ingrediencií. Na vrch posypte rozdrobenú bryndzu.
V malej miske zmiešajte smotanu, soľ a čierne korenie. Túto zmes zalejte cez zemiaky a bryndzu v pekáči.
Pečte v predhriatej rúre asi 30-35 minút, kým zemiaky nezhnednú a smotana sa dobre zapečie.