Zdroj: FB: 1000 pomysłów na obiad i nie tylko
Zemiakové gule
Zemiakové guľky sú jedným z mojich najobľúbenejších jedál. Sú ideálne ako občerstvenie alebo ako príloha k mäsu či rybám.
Ingrediencie
- 1 kg zemiaky
- 2 ks vajcia
- 150 g zemiaková múka
- soľ a korenie podľa chuti
- Fritovací olej
- Fritovací olej
Najnovšie letáky
Postup
Zemiaky dôkladne umyte, ošúpte a uvarte ich v osolenej vode domäkka. Na základe mojich skúseností odporúčam uvarené zemiaky nastrúhať na jemnom strúhadle, aby vznikla hladká zemiaková zmes.
K vychladnutým zemiakom pridajte múku a vajcia a všetko dôkladne premiešajte. Všetko by malo vytvoriť pružnú hmotu, ktorá sa nelepí na ruky. Ak je zmes príliš lepkavá, môžete pridať viac múky.
Zo zmesi vytvorte malé guľôčky (s priemerom asi 2 cm). Môžete to urobiť rýchlo a jednoducho navlhčením rúk vodou.
V hlbokom hrnci rozohrejte olej a na miernom ohni opečte žemle dozlatista a do chrumkava. Nezabudnite ich smažiť príliš dlho, pretože by mohli byť príliš tvrdé.
Keď sú guľky vyprážané, vyberte ich pomocou dierkovanej lyžice a osušte na papierovej utierke, aby ste odstránili prebytočný tuk.