Ako čistiť granátové jablko? Každá z týchto 3 metód je prekvapivo rýchla
24. 1. 2024
5 min. čítania
Zdroj: pixabay.com
Ako čistiť granátové jablko, aby sme sa k výborným semenám dostali čo najrýchlejšie a bez zbytočného neporiadku? Granátové jablko je obľúbeným exotickým ovocím, ktoré sa dá jesť samotné, no príjemne spestrí aj mnohé pokrmy. Poďme sa pozrieť na to, ako výzvu s čistením zvládnuť na jednotku.
Krátky prehľad:
💡Čo je granátové jablko?
Granátové jablko je plodom granátovníka púnskeho. Ide o ker, ktorý rastie najmä v oblasti južnej Ázie, Blízkeho východu, v stredomorskej oblasti a v afrických krajinách. Tvarom sa ponáša na jablko, no vo vnútri ukrýva stovky malých, výrazne rubínových semien. Tieto semená sú pravidelne usporiadané a jedlé už v surovom stave. Semená granátového jablka sa konzumujú ako pochúťka samostatne, no tiež môžu byť súčasťou šalátov, sladkých dezertov, raňajkových kaší aj nápojov smoothie.
🛒Kde kúpiť granátové jablko a čo si všímať?
V našich klimatických podmienkach sa pestovanie granátovníka udomácňuje len v pomalom tempe. Ide skôr o okrasnú rastlinu, ktorá vyžaduje zazimovanie a ochranu pred mrazmi, než o ker s veľkou úrodou. Omnoho praktickejšie a rýchlejšie je kúpiť si granátové jablko v obchode. V dobre zásobovaných obchodoch je dostupné celoročne.
Pri kúpe je dôležité si všímať najmä neporušenosť vonkajšej šupky. Akékoľvek poškodenie môže znamenať, že sa do vnútra jablka dostal škodca. Šupka zdravého granátového jablka je celistvá, pomerne hrubá, tehlovo až tmavobordovej farby.
✔️Kedy je granátové jablko zrelé?
Ak je šupka granátového jablka ešte výrazne lesklá a po zatlačení pružná, bude jablko ešte potrebovať istý čas na dozretie. Za zrelé a najchutnejšie sa považujú granátové jablká, ktorých šupka je tenšia, tvrdšia, matnejšia a na povrchu už jemne suchá .
👌Ako čistiť granátové jablko? 3 overené metódy
Na získanie semien z granátového jablka existuje niekoľko techník. Niektoré sú pracnejšie, iné prekvapia rýchlosťou bez veľkého neporiadku. Základom je neponičiť pri čistení chutné semená a nemať celú kuchynskú linku špinavú od červenej šťavy. Z mnohých postupov sme vybrali tri, ktoré sa milovníkom granátových jabĺk najlepšie osvedčili.
Náš tip – pred každým čistením nezabudni umyť šupku granátového jablka. Zníži sa riziko zanesenia baktérií k semenám a umyješ aj prípadné nečistoty a chemikálie, ktorými bolo jablko ošetrené.
1. metóda, ako čistiť granátové jablko – na štvrtiny a do vody
Granátové jablko rozdelíme nožom na štvrtiny a ponoríme ho do misky s vodou. Pomocou prstov začneme opatrne vytláčať semená z tenkých membrán. Semená padnú na dno misky. Zozbierame tenké šupky, hrubé šupy a zlejeme vodu zo semien. Takýmto spôsobom sa dokonale vyhneme striekajúcej šťave.
Zdroj: pixabay.com
2.metóda, ako čistiť granátové jablko – na polovice a pobúchať
Granátové jablko rozrežeme cez najširšiu časť na dve polovice (cez obvod). Pripravíme si širšiu misku a varechu alebo iné kuchynské náradie so silnejšou rukoväťou. Polovicu granátového jablka vložíme do nedominantnej ruky (pravák do ľavej ruky) oblúkom nahor a silnejšou rukou niekoľkokrát udrieme po tvrdej šupke. Zo zrelého granátového jablka budú semená už po niekoľkých úderoch krásne uvoľnené a vypadnú do dlane. Pri tomto spôsobe síce treba počítať s trochou fŕkancov, širšia miska pod rukou ich však pekne zachytí.
Zdroj: pixabay.com
3. metóda, ako čistiť granátové jablko – rozobrať na „mesiačiky“
Tento spôsob čistenia granátového jablka si bude vyžadovať trochu presnosti a prácu s nožom. V každom granátovom jablku sa nachádzajú semená rozdelené do púzdier. Zvyčajne je ich 5 alebo 6, natrafiť možno aj na veľké kusy s 8 – 12 púzdrami. V púzdre sú tesne uložené semená a každé púzdro je obalené tenučkou šupkou (podobne ako mesiačik mandarínky). Hlavnou úlohou je teda rozobrať granátové jablko na „mesiacičky“, a potom už iba vytlačiť semená z tenkých membrán. Žiadna voda ani žiadne búchanie po šupe.
Zdroj: pixabay.com
Z granátového jablka odrežeme vrchnú čiapočku. Dôležité je odrezať šupu s priemerom cca 6 – 8 cm, aby bolo pekne viditeľné vnútorné členenie. Granátové jablko odhalí jednotlivé púzdra. Nožom režeme do šupky medzi púzdra, aby sa granátové jablko dalo rozložiť do „hviezdice“ (viď obrázok). Potom už iba opatrne odstrániť biele tenké šupky a lyžicou alebo prstami jednoducho vybrať chutné semená.
Zdroj: pixabay.com
📌Granátové jablká a účinky
Granátové jablká sú bohaté na polyfenolové antioxidanty, sú dobrým zdrojom vlákniny, vitamínu C, sodíka a draslíka. Obsahujú látky a živiny, ktoré prispievajú k podpore imunity, majú protizápalové pôsobenie, podporujú zdravie srdcovo-cievnej sústavy, správne fungujúce trávenie aj metabolizmus. V histórii patrí granátové jablko medzi najznámejšie afrodiziaká a bola mu pripisovaná schopnosť podporovať túžbu a plodnosť.
🔎Granátové jablko a kalórie
- 100 gramov semien granátového jablka obsahuje približne 83 kcal, 345 kJ energie, 18,5 g sacharidov, 2 g bielkovín, 1 g tukov a 4 g vlákniny,
⭐Recepty s granátovým jablkom
A keď už vieme, ako sa dostať k chutným semenám, nezaškodí mať po ruke aj niekoľko inšpiratívnych receptov, v ktorých sa granátové jablko postará o spestrenie chuti a výnimočnú farebnosť.
Domáca maková torta bez múky – recept
Granátové jablko s jogurtom – recept
Granátové jablko s jogurtom
Jogurt zmiešaný s granatovým jablkom, kakaovými bôbami a vlašskými orechami
Avokádová salsa s granátovým jablkom – recept
Avokádova salsa s granátovým jablkom
Avokádová nátierka s cibuľkou jemne pikantná a posypaná semiačkami z granátového jablka
Fantastické crostini s ricottou – recept
Fantastické crostini s ricottou
Ak hľadáte jednoduché a efektné pohostenie pre návštevy, rozhodne odporúčam tieto crostini s ricottou, hermelínom a granátovým jablkom.
Jelenie medailóniky s omáčkou z granátového jablka – recept
Prečítaj si tiež
Fantastické ovocné zákusky – šťavnaté, svieže aj sladké! Tieto máme najradšej
Tieto ovocné zákusky vzbudia záujem okamžite, ako sa rozkrájajú. Sú svieže, sladké, plné obľúbeného ovocia, kyslej smotany, tvarohu a niektoré aj so želatínou. Bude to tentokrát ovocný zákusok s jahodami, malinami, čučoriedkami, broskyňami alebo šmrncnutý chuťami exotického ovocia?
Prečítaj si tiež
Slivky – modrofialový poklad našich záhrad: Aké sú ich najväčšie prednosti?
Slivky sú v našich končinách veľmi dobre známym druhom ovocia so širokým využitím. Okrem príjemnej chute môžu presvedčiť aj celým radom pozitívnych účinkov na zdravie. Prečo sa oplatí zaradiť slivky do jedálnička?
Prečítaj si tiež
Uskladnenie jabĺk na zimu: S týmto spôsobom vydržia jabĺčka čo najdlhšie!
Sezóna zberu jabĺk je tu a s ňou aj dôležitá otázka – Ako na uskladnenie jabĺk, aby vydržali čo najdlhšie a v dobrom stave? Je niekoľko skvelých tipov, ako uskladniť jablká na zimu a nebáť o stratu celej úrody.