Ako sterilizovať kvasenú kapustu? Tento postup je prekvapivo jednoduchý

4 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Ako sterilizovať kvasenú kapustu, aby si čo najdlhšie uchovala svoju chuť a štruktúru? Má sterilizácia kvasenej kapusty význam? Kyslá kapusta naložená v súdku postupne mäkne a každým otvorením sa k nej dostáva vzduch, ktorý môže zapríčiniť vznik plesní. Poradíme, čo s kvasenou kapustou robiť a ako tomu predísť.

REKLAMA

Kyslá kapusta – lokálna bomba na imunitu

Tlačenie narezanej hlávkovej kapusty má v slovenských domácnostiach dlhoročnú tradíciu, ktorá sa uchováva z generácie na generáciu. Po natlačení do súdka dochádza k procesu fermentácie a z čerstvej kapusty sa stáva kapusta kyslá s typickou chuťou. Musia byť dodržané špeciálne podmienky – ide najmä o pôsobenie tlaku, soli a času. Narezaná kapusta musí byť istú komplet pod hladinou soľného roztoku, aby sa do aktivity pustili baktérie mliečneho kvasenia. Z kapusty sa začnú uvoľňovať enzýmy, vitamín C a osídlia si ju pre trávenie človeka prospešné probiotické kultúry. Nečudo, práve v zimných mesiacoch bola kyslá kapusta nenahraditeľným zdrojom cenných živín, ktoré prospievali imunite a znižovali výskyt tráviacich infekcií a sezónneho prechladnutia.

Využitie kyslej kapusty

Domáca kyslá kapusta zo súdka býva najlepšia okolo vianočných sviatkov a koncom roka. Práve vtedy sa hojne využíva na prípravu vianočnej aj novoročnej kapustnice. Každým otvorením súdka však prichádza do kontaktu so vzduchom a s pribudajúcimi týždňami sa jej kvalita postupne zhoršuje. Dochádza najmä k mäknutiu (už nie je príjemne chrumkavá) a v niektorých prípadoch začína kyslá kapusta po kontakte so vzduchom plesnivieť (na povrchu sa objaví zelená pleseň). Ako uchovať kvasenú kapustu na ďalšie týždne až mesiace?

Sterilizovaná kvasená kapusta – základný recept

Jedným z overených spôsobov je sterilizovanie kvasenej kapusty. Postup je celkom jednoduchý.

  1. Kyslú kapustu zo súdka preložíme do vyčistených zaváracích pohárov (napríklad s objemom 0,7 l).
  2. Kapustu do pohárov dôkladne utlačíme, iné suroviny a koreniny k nej už nepridávame.
  3. Poháre naplnené po okraj uzatvoríme viečkami a sterilizujeme pri teplote 65 °C po dobu 40 – 45 minút. Pozor, teplota vody nesmie prudko vystúpiť vyššie, preto je dôležité ju pravidelne kontrolovať, znižovať výkon sporáka alebo odsúvať na krátku chvíľu hrniec bokom.
  4. Po uplynutí času poháre vyberieme, necháme vychladnúť a skontrolujeme, či viečka chytili.
  5. Ak viečko na niektorom pohári nechytí, proces sterilizácie kvasenej kapusty už neopakujeme. Tento pohár po vychladnutí odložíme do chladničky a skonzumujeme medzi prvými.
  6. Ostatné poháre so sterilizovanou kyslou kapustou odložíme do tmavej a chladnejšej komory.
REKLAMA

💡Nepríde sterilizáciou kyslá kapusta o živiny? Je pravdou, že časť živín sa tepelnou úpravou zničí, no chuť a chrumkavosť domácej kyslej kapusty sa udrží a netreba sa obávať jej zmäknutia alebo pokazenia.

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA