Ako sterilizovať kvasenú kapustu? Tento postup je prekvapivo jednoduchý
27. 11. 2023
4 min. čítania
Zdroj: pixabay.com
Ako sterilizovať kvasenú kapustu, aby si čo najdlhšie uchovala svoju chuť a štruktúru? Má sterilizácia kvasenej kapusty význam? Kyslá kapusta naložená v súdku postupne mäkne a každým otvorením sa k nej dostáva vzduch, ktorý môže zapríčiniť vznik plesní. Poradíme, čo s kvasenou kapustou robiť a ako tomu predísť.
Kyslá kapusta – lokálna bomba na imunitu
Tlačenie narezanej hlávkovej kapusty má v slovenských domácnostiach dlhoročnú tradíciu, ktorá sa uchováva z generácie na generáciu. Po natlačení do súdka dochádza k procesu fermentácie a z čerstvej kapusty sa stáva kapusta kyslá s typickou chuťou. Musia byť dodržané špeciálne podmienky – ide najmä o pôsobenie tlaku, soli a času. Narezaná kapusta musí byť istú komplet pod hladinou soľného roztoku, aby sa do aktivity pustili baktérie mliečneho kvasenia. Z kapusty sa začnú uvoľňovať enzýmy, vitamín C a osídlia si ju pre trávenie človeka prospešné probiotické kultúry. Nečudo, práve v zimných mesiacoch bola kyslá kapusta nenahraditeľným zdrojom cenných živín, ktoré prospievali imunite a znižovali výskyt tráviacich infekcií a sezónneho prechladnutia.
Prečítaj si tiež
Nakladanie kapusty – Recept, ako pripraviť kyslú kapustu výbornej chuti
Kyslá kapusta patrí medzi poklady slovenskej jesennej a zimnej kuchyne. Ako prebieha nakladanie kapusty? Ktorým krokom venovať starostlivú pozornosť?
Využitie kyslej kapusty
Domáca kyslá kapusta zo súdka býva najlepšia okolo vianočných sviatkov a koncom roka. Práve vtedy sa hojne využíva na prípravu vianočnej aj novoročnej kapustnice. Každým otvorením súdka však prichádza do kontaktu so vzduchom a s pribudajúcimi týždňami sa jej kvalita postupne zhoršuje. Dochádza najmä k mäknutiu (už nie je príjemne chrumkavá) a v niektorých prípadoch začína kyslá kapusta po kontakte so vzduchom plesnivieť (na povrchu sa objaví zelená pleseň). Ako uchovať kvasenú kapustu na ďalšie týždne až mesiace?
Prečítaj si tiež
Kyslá kapusta vo výborných domácich receptoch – Takto vyzerá tradičná kuchyňa!
Kyslá kapusta patrí k najzdravším potravinám s nezameniteľnou chuťou a arómou. Nasledujúce recepty z kyslej kapusty dokazujú jej všestranné a plnohodnotné využitie. Výborná je v polievkach, s haluškami, v segedíne, s pečeným mäsom aj v kapustníkoch. Tieto jedlá z kyslej kapusty patria k najobľúbenejším a dedia sa z generácie na generáciu.
Sterilizovaná kvasená kapusta – základný recept
Jedným z overených spôsobov je sterilizovanie kvasenej kapusty. Postup je celkom jednoduchý.
- Kyslú kapustu zo súdka preložíme do vyčistených zaváracích pohárov (napríklad s objemom 0,7 l).
- Kapustu do pohárov dôkladne utlačíme, iné suroviny a koreniny k nej už nepridávame.
- Poháre naplnené po okraj uzatvoríme viečkami a sterilizujeme pri teplote 65 °C po dobu 40 – 45 minút. Pozor, teplota vody nesmie prudko vystúpiť vyššie, preto je dôležité ju pravidelne kontrolovať, znižovať výkon sporáka alebo odsúvať na krátku chvíľu hrniec bokom.
- Po uplynutí času poháre vyberieme, necháme vychladnúť a skontrolujeme, či viečka chytili.
- Ak viečko na niektorom pohári nechytí, proces sterilizácie kvasenej kapusty už neopakujeme. Tento pohár po vychladnutí odložíme do chladničky a skonzumujeme medzi prvými.
- Ostatné poháre so sterilizovanou kyslou kapustou odložíme do tmavej a chladnejšej komory.
💡Nepríde sterilizáciou kyslá kapusta o živiny? Je pravdou, že časť živín sa tepelnou úpravou zničí, no chuť a chrumkavosť domácej kyslej kapusty sa udrží a netreba sa obávať jej zmäknutia alebo pokazenia.
Prečítaj si tiež
Ako dlho údiť slaninu? Dôležitá je príprava, správne drevo a čas
Údenie slaniny v domácich podmienkach vyžaduje trpezlivosť a správny postup. Ako dlho slaninu údiť, aby bola snaha korunovaná výborným chuťovým pôžitkom?
Prečítaj si tiež
Ako pripraviť oškvarky? Tajomstvo zlatistej domácej dobroty je odhalené
Oškvarky si už tradične spájame s poslednými mesiacmi roka, kedy sa na slovenskom vidieku konali zabíjačky. Domáce oškvarky a domáca bravčová masť sa však dajú pripraviť kedykoľvek počas roka. Stačí mať kvalitné sadlo z mäsiarstva a poznať postupy skúsenejších. Ako na to?