Ako pripraviť oškvarky? Tajomstvo zlatistej domácej dobroty je odhalené
20. 11. 2022
4 min. čítania
Zdroj: pixabay.com
Oškvarky si už tradične spájame s poslednými mesiacmi roka, kedy sa na slovenskom vidieku konali zabíjačky. Domáce oškvarky a domáca bravčová masť sa však dajú pripraviť kedykoľvek počas roka. Stačí mať kvalitné sadlo z mäsiarstva a poznať postupy skúsenejších. Ako na to?
Krátky prehľad:
👩🍳Z čoho vznikajú oškvarky?
Na oškvarky budeme potrebovať bravčové sadlo alebo prerastený slaninový výrez, na ktorom je aj tenká vrstva mäsa. Túto časť bravčoviny je bežne dostať v kvalitných mäsiarstvach, kde sa predáva na kilogramy (cena za 1 kg cca 3 - 4 €). Najčastejšie má podobu prerastených svetlobielych pásov s jemným mramorovaním. Pochádza z rôznych častí svine.
⚖️Aké množstvo oškvarkov a domácej masti sa dá získať?
Jedna vec je pripraviť si bravčové oškvarky ako chuťovku a v menšom množstve na panvici, iné je vytopiť bravčovú masť zo sadla v kotlíku, kde sú vedľajším výrobkom aj obľúbené oškvarky. Ako odhadnúť správne množstvo? Z 5 kilogramov sadla budeš mať približne 3 litre masti a necelých 1,3 kg domácich oškvarkov.
Vytápaním a následným škvarením sa dá získať husacia masť a husacie oškvarky a tiež kačacia masť a kačacie oškvarky.
🍴Tajomstvo delikátnych oškvarkov? Rovnomernosť
Skôr, ako sa pustíme do samotného spúšťania masti a škvarenia, musíme si sadlo dôkladne pripraviť. Ak chceme mať pekne zhnednuté oškvarky a pripravené naraz v rovnakom čase, je dôležité ich nakrájať na rovnomerne veľké kúsky. Ak by sme zmiešali dohromady malé a veľké kusy, malé by sa spálili a veľké by zostali nevyškvarené a gumené.
👉Kde škvarky škvariť?
Výber ideálneho miesta na škvarenie sadla záleží od množstva sadla. Menšie množstvo kúskov sadla bez problémov pripravíme aj na panvici alebo v hrnci v kuchyni. S väčšou dávkou je lepšie presunúť sa do letnej kuchyne alebo do kotlíka na záhrade. Mastné výpary tak zostanú vonku a ušetríme si pracné čistenie kuchynskej linky a digestora.
💡Ako oškvarky pripraviť?
- Rovnomerné kúsky sadla vložíme do panvice, hrnca alebo kotlíka.
- Začneme s pozvoľným ohrievaním. Kúsky bravčového sadla pravidelne miešame.
- Zo sadla sa pôsobením tepla začne uvoľňovať priehľadná masť. Samotné sadlo sa stáva tiež priehľadným, na dotyk gumovým a zmenšuje svoj objem.
- Postupne bude v hrnci pribúdať rozpustená masť. Hotové škvarky chytia zlatisto-hnedú farbu, na povrchu majú jemnú kôrku a pri kontakte s vareškou šuštia.
- Hotové oškvarky vyberieme dierovanou naberačkou, dôkladne necháme odkvapkať a presunieme do pripravenej misy, kde ich osolíme.
- Masť zlejeme do vhodnej nádoby a necháme stuhnúť.
Náš tip – Ak sa kúsky sadla pred škvarením pokvapkajú mliekom, je masť belšia a oškvarky ešte lahodnejšie.
📌Kde oškvarky uskladniť?
„Vylovené“ a vychladnuté oškvarky môžeme zjesť ako pochúťku s čerstvým chlebom, použiť ich do slaných pagáčov, nátierok alebo uskladniť do chladničky, kde vydržia približne týždeň.
Okrem toho sa dajú oškvarky uskladniť aj naspäť v masti. Ak je samotná masť na chladnom suchom mieste v nádobe bez prístupu vzduchu, vydržia niekoľko týždňov až mesiacov.
📝Najlepšie recepty z oškvarkov
A keďže sa nám už pustili slinky, nezostaneme nič dlžní ani priaznivcom dobrých a chutných receptov. V každom z nich hrajú dôležitú úlohu práve oškvarky. Nenechaj si ujsť recepty na fantastické oškvarkové pagáče, oškvarkový kváskový chlebík, oškvarkovú pomazánku či tradičný podplamenník.
Jednoduché a chrumkavé oškvarkové pagáče
Receptov na zdravé a chrumkavé oškvarkové pagáče je mnoho. Vyskúšajte tento a neoľutujete :)
Oškvarková pomazánka
Pomazánky, pomazánky, kto by ich nepoznal? Spomienky na detstvo sa mi vynárajú, pri každom jednom zahryznutí.
Jednoduchá domáca škvarková pomazánka
Najlepšia škvarková pomazánka je z domácich škvarkov, avšak dnes už vieme kúpiť aj kvalitné v obchode. Tak šup vyskúšať túto rýchlu, chutnú nátierku.
Oškvarkový kváskový chlieb
Obľubujete oškvarky? V tom prípade musíte tento chutný chlebík určite vyskúšať.
Podplamenník
Podplamenník alebo podpecník je druh chlebového posúcha, ktorý sa pripravuje z klasického kysnutého cesta, ktoré je ochutené bryndzou, cesnakom, cibuľou, slaninou, klobásou, oškvarkami, rascou, alebo bylinkami.