Kyslá kapusta vo výborných domácich receptoch – Takto vyzerá tradičná kuchyňa!
4. 10. 2022
4 min. čítania
Zdroj: pixabay.com
Kyslá kapusta patrí k najzdravším potravinám s nezameniteľnou chuťou a arómou. Nasledujúce recepty z kyslej kapusty dokazujú jej všestranné a plnohodnotné využitie. Výborná je v polievkach, s haluškami, v segedíne, s pečeným mäsom aj v kapustníkoch. Tieto jedlá z kyslej kapusty patria k najobľúbenejším a dedia sa z generácie na generáciu.
📜Tradičné jedlá z kyslej kapusty
Začnime jedlami, ktoré patria do tradičnej slovenskej kuchyne. Kyslá kapusta, zemiaky, múka, slanina či masť boli neodmysliteľnou súčasťou komory každej dobrej gazdinky. Dali sa z nich totiž pomerne rýchlo pripraviť výdatné a sýte jedlá, ktorými nepohrdla ani mužská časť rodiny. Patria sem najmä zemiakové halušky s kyslou kapustou, úhrabky, strapačky či voňavé kapustníky.
Gazdovské bryndzovo kapustové halušky
Zemiakové halušky s bryndzou a kapustou, pridaná opečená slaninka a varená klobása
Kapustníky zo zemiakového cesta
Tento tradičný slovenský recept na kapustníky je vytvorený zo zemiakového cesta plneného kapustou.
💛Tieto recepty z kyslej kapusty sme si obľúbili najviac
Recepty z kyslej kapusty môžu mať mnoho podôb, no jednu vec majú spoločnú. Sú mimoriadne sýte. Kyslá kapusta sa výborne kombinuje s mäsom, údeninami, knedľou, ryžou a zemiakmi. Dôkazom toho sú recepty na tradičný segedínsky guláš, koložvársku kapustu či pečenú krkovičku s kapustou a knedľou. Našu pozornosť a chuťové poháriky zaujali chrumkavé pečené stehná na kyslej kapuste. Už počas pečenia sa bude kuchyňou šíriť neodolateľná aróma!
Segedínsky guláš
Za mňa jednoznačne ten najlepší recept na segedínsky guláš, s ktorým sa so mnou podelila moja babička.
Tanier lenivej gazdinej
Tento tradičný slovensky obed varievala moja babka, keď bolo viacej roboty na poliach. My sme ho obohatili o údené koleno. Dá sa povedať, že dva v jednom, lebo z vývaru, čo zostane po pridaní hríbov a paradajkového pretlaku je výborná polievka.
Chrumkavé pečené kuracie stehná na kyslej kapuste
Jednoduché a chrumkavé pečené kuracie stehná v rúre.
Zapekaná kyslá kapusta so šunkou a zemiakovou kašou
Ďalší skvelý recept s kyslou kapustou, ktorej konzumácia je hlavne v zimnom období tak dôležitá.
👩🍳Vynikajúce polievky z kyslej kapusty
Ak sa povie kyslá kapusta, ako prvé jedlo si spomenieme na kapustnicu. A nie len tak hocijakú! Kapustnica má svoje čestné miesto počas najväčších sviatkov roka, preto nečudo, že v každej rodine existuje ten jediný a najlepší recept na kapustnicu. My ich teraz môžeme predstaviť hneď v niekoľkých verziách – všetky kapustnice vynikajúce a plné intenzívnych chutí.
Pravá hubová mačanka
Domáca mačanka recept. Svoje pomenovanie dostala na základe toho, že sa podáva s chlebom, ktorý sa do máčanky namáča.
Goralská polievka
Môj partner túto polievku nazýva lacnejšia kapustnica (alebo kapustnica z wishu), a v podstate má pravdu. Pochutí si ale na nej každý.
⭐Čo z kyslej kapusty? Výbornú prílohu k mäsu aj tieto chuťovky
Máš v chladničke otvorenú kyslú kapustu a nevieš, čo s ňou? Priprav z nej výraznú prílohu k pečenému bravčovému a zemiakom. Dusená kyslá kapusta je fantastická! Všetkých desať bodov dávame slaným „buchtám“, ktoré sú plnené dusenou kapustou a slaninkou. Slané chuťovky v podobne kapustníkov zase priam čarovne pripomenú vypekanie starej mamy.
💡Ako pripraviť kyslú kapustu?
Pri pohľade na predchádzajúci výber receptov je jasné, že kyslá kapusta má svoje čestné miesto v mnohých tradičných jedlách. Sú jednoducho naše slovenské a vieme, ako ich delikátne pripraviť! Základom všetkých je zdravá, kvalitná a správne naložená kapusta. Čo si pripraviť na nakladanie kyslej kapusty? Ako postupovať pri tlačení kapusty do súdka? Všetko dôležité prináša tento praktický návod:
Menšie množstvo kapusty sa dá spracovať aj do pohárov. Postup na slovenskú kvasenú kapustu je detailne popísaný v nasledujúcom recepte.
Slovenská kvasená kapusta
Slovenský recept na kvasenú kapustu či už bielu alebo červenú, hotová už za 4 dni a nepotrebujete sud ani nič. Skvelý základ pre veľa tradičných slovenských jedál.