Ako variť šunku? Senzačné rady, vďaka ktorým si šunka zachová šťavnatosť aj farbu
4. 4. 2023
3 min. čítania
Zdroj: pixabay.com
Ako variť šunku na Veľkú noc či inú príležitosť? Hoci to vyzerá veľmi jednoducho, varenie šunky má niekoľko zlatých pravidiel, ktoré sa oplatí poznať. Dali sme dohromady všetky rady a tipy, ako pripraviť veľkonočnú šunku, aby bol tentokrát výsledok bez jedinej chybičky.
Krátky prehľad:
Ak sa pýtaš, čo sa môže pri varení šunky pokaziť, nasledujúci zoznam nedostatkov ťa možno prekvapí. S čím sa pri doma pripravovanej šunke môžeš stretnúť?
- Šunka je v strede mastná a prerastená.
- Zabudnutá sieťka šunku po uvarení potrhá.
- Šunka je príliš slaná.
- Zostane vysušená a bez sviežej ružovej farby.
- Šunka sa veľmi zle krája.
Avšak, ani jeden z prechádzajúcich bodov sa nemusí stať, ak vieš, ako variť šunku a čo si pri celom procese zaslúži najviac pozornosti. Poďme pekne poporiadku!
Prečítaj si tiež
Veľkonočné menu – Tradičné pochúťky a jedlá, ktoré by nemali chýbať na stole
Údené mäso, vajíčka, veľkonočná hrudka, baba či koláče. To sú neodmysliteľné pochúťky, ktoré patria do veľkonočného menu a nemali by chýbať na slávnostnom stole. Do Veľkej noci zostáva už iba niekoľko dní, preto je dobré mať po ruke tipy na najobľúbenejšie veľkonočné jedlá.
🛒Šunka z obchodu: Čomu pri nákupe venovať pozornosť?
Najdôležitejšia je kvalita samotnej šunky. Pred Veľkou nocou praskajú v obchodoch chladiace boxy vo švíkoch z množstva mäsových pochúťok. Medzi nimi kraľuje šunka v celosti – vo vákuovom balení alebo údená v sieťke.
Lepšou voľbou je kúpiť šunku v sieťke. Vákovo balené šunky môžu obsahovať veľké množstvo vody. Ďalším dôležitým bodom je výber šunky podľa druhu bravčového mäsa. Dostupné sú najmä šunky z bravčového pliecka, stehna a krkovičky. Šunka z bravčového pliecka je zrolovaná a nevidíme do jej vnútra. Pri krájaní nás tak môže prekvapiť množstvo šliach a vyššie percento mastnoty. Chutnejšie a v priereze krajšie sú šunky z bravčového stehna alebo krkovičky.
⭐Príprava šunky pred varením
Deň pred varením namočíme šunku do vody, vďaka čomu sa zbaví prebytočnej soli a po uvarení bude mať lahodnejšiu chuť. Nezabudneme odstrániť obal/sieťku. Ak by sa šunka varila v sieťke, sieťka sa do nej „zahryzne“ a pri následnom odstraňovaní šunku potrhá.
Zdroj: pixabay.com
👩🍳Ako variť šunku? Krok za krokom k výbornému výsledku
Aj z našich skúseností vieme, že je dôležité naplánovať si varenie šunky aspoň na deň vopred, aby po uvarení šunka odležala, vychladla a dala jednoducho krájať. Ako prebieha varenie šunky?
- Odbalenú šunku si odvážime. Údaj o hmotnosti budeme potrebovať na stanovenie času varenia.
- Šunku vložíme do vriacej vody. V hrnci musí byť ponorená celá pod hladinou vody. Prvých 5 minút ju povaríme na plnom výkone, následne plameň stíšime na mierny.
- Do vody môžeme pridať cesnak, cibuľu, bobkový list, čierne korenie aj biele víno. Chuť šunky tak bude výraznejšia. Vodu však už viac nesolíme.
- Ako dlho sa varí šunka? Dôležité je zapamätať si jednoduchú úmeru. Jeden kilogram údenej šunky varíme jednu hodinu (1 kg šunky = 1 hod. varenia) – na miernom stupni. Dvojkilová šunka sa teda bude variť až dve hodiny.
- Po dovarení šunku nevyberáme z vody. Necháme ju vo vode postupne vychladnúť. Zachová si tak farbu aj šťavnatosť.
👉Čo robiť, aby šunka nevyschla?
Šunku po vychladnutí a vybratí z vody zabalíme do alobalu a odložíme do chladu. Do alobalu ju balíme aj po každom odrezaní plátkov.
💚Do akých jedál použiť veľkonočnú šunku?
Varenie údenej šunky si najčastejšie spájame s tradičnými veľkonočnými jedlami. Spestrí obložené misy, ktorými pohostíme šibačov, je výborná k hustým omáčkam a prívarkom, na kúsky sa krája dokonca do veľkonočnej baby (inak nazývaná aj veľkonočná plnka) alebo veľkonočnej polievky. Zvykne sa podávať s veľkonočnou hrudkou a zemiakovým šalátom. Veľkonočná šunka spolu s ďalšími údenými mäsovými dobrotami tak jednoducho patrí k jarným sviatkom a hodovaniu.
Ak sa šunka pri krájaní potrhá, netreba zúfať. Odpadnuté kúsky sa môžu spracovať do šunkovej peny alebo mäsových pomazánok. Ako stvorené na obložené chlebíčky, jednohubky alebo kanapky.
- Domáca veľkonočná misa
- Veľkonočná baba so šunkou
Veľkonočná baba
Tradičná veľkonočná baba z údeného mäsa na veľkonočnom stole nesmie chýbať. Vyskúšate :)
- Veľkonočná polievka
Prečítaj si tiež
Tradičné veľkonočné jedlá – Užite si výnimočnú atmosféru jarných sviatkov
Veľkonočné jedlá neodmysliteľne patria k tráveniu veľkonočných sviatkov. Niektoré sú natoľko charakteristické a výnimočné, že sa na slávnostných stoloch neobjavujú v žiadnej inej časti roka. Čo bolo zvykom jesť na Zelený štvrtok, Veľký piatok, Bielu sobotu a Veľkonočnú nedeľu?