Recepty na domáce bylinkové maslo: Spoznaj postup prípravy a tie najlepšie kombinácie
28. 6. 2023
4 min. čítania
Zdroj: pexels.com
Kto raz objaví bylinkové maslo, bude hľadať ďalší recept, aby si opäť mohol dopriať jeho úžasnú a bohatú chuť. Tradičné maslo v spojení s tými správnymi bylinkami a koreninami dostáva úplne nový rozmer. Domáce bylinkové maslo je ako stvorené na grilovačky, no isto poteší aj na raňajky k čerstvému pečivu.
Krátky prehľad:
⭐K čomu používať domáce bylinkové maslo?
Skôr, ako prejdeme k obľúbeným receptom na domáce bylinkové maslo, nezaškodí navnadiť chuťové poháriky.
Bylinkové maslo, ako už napovedá samotný názov, nie je ničím iným, ako maslom, do ktorého sú vmiešané iné ingrediencie – najčastejšie bylinky, koreniny, ale aj prelisovaný alebo pečený cesnak.
K dostaniu sú hotové bylinkové maslá alebo hotové zmesi na prípravu bylinkového masla, no jeho domáca príprava je prekvapivo jednoduchá a čo je ešte lepšie – máš pod palcom množstvo aj kvalitu použitých ingrediencií.
Bylinkové maslo výborne ladí k steakom a grilovaným mäsovým pochúťkam, k pečeným zemiakom, pečenej aj grilovanej zelenine, k rybám a samozrejme – rozumie si aj s pečivom rôzneho druhu.
Prečítaj si tiež
Marinády na mäso – Výborné recepty, tipy a vychytávky, ktoré urobia z mäsa chuťový zázrak
Sezóna grilovania je v plnom prúde a to, čo k nej nevyhnutne potrebujeme, je kvalitné mäso a výborná marináda na mäso. Taká, ktorá plátkom mäsa dodá nielen výnimočnú chuť korenín a byliniek, ale ho aj zmäkčí, aby sa po ugrilovaní krásne rozplývalo na jazyku.
✔️Domáce bylinkové maslo – aké bylinky a korenie pridať?
Aké korenie sa pridáva do bylinkového masla? Záleží od receptúry a toho, akú chceme dosiahnuť výslednú chuť. Oplatí sa siahnuť najmä po obľúbených bylinkách, ktoré používaš pri varení alebo pečení:
- bazalka, pažítka, petržlenová vňať, kôpor, ligurček, majoránka, oregano, tymián, čerstvý rozmarín, mleté čierne korenie, mletá červená paprika, cesnak (čerstvý, sušený, pečený), medvedí cesnak, …
Do domáceho bylinkového masla sa hodia predovšetkým čerstvé, no aj niektoré sušené bylinky.
Zdroj: pixabay.com
🧈Ako pripraviť bylinkové maslo? Univerzálny postup
Poďme si bližšie popísať základné body prípravy domáceho bylinkového masla. Tento postup je univerzálny a funguje bez ohľadu na to, či do masla zapracuješ dve alebo sedem ďalších ingrediencií. Konkrétne recepty na domáce maslo a obľúbené kombinácie nájdeš pod tým postupom.
Budeme potrebovať:
- maslo (plnohodnotný mliečny tuk, nie rastlinné náhrady)
- soľ, bylinky, koreniny a iné vhodné dochucovadlá
- potravinovú fóliu alebo papier na pečenie
- nôž, dosku na krájanie, vidličku, misku na miešanie
Postup:
- Maslo vyberieme z chladničky a necháme ho zmäknúť pri izbovej teplote.
- Počas toho, ako maslo mäkne, si pripravíme bylinky a koreniny. Čerstvé bylinky umyjeme, osušíme, natrháme alebo nakrájame na drobno. Väčšie kúsky korenín podrvíme.
- Maslo preložíme do misky, vsypeme k nemu bylinky a koreniny a vidličkou dôkladne premiešame tak, aby sa tieto prísady rovnomerne „rozprestreli“ v hmote masla. Podľa chuti pridáme soľ.
- Po vymiešaní bude domáce bylinkové maslo už veľmi mäkké a tvárne. Celý obsah misky presunieme na potravinovú fóliu alebo papier na pečenie. Preložíme fóliu/papier, tak aby sme sa nedotkli masla a opatrne vyformujeme rovnomerne vysoký valček, napríklad s priemerom 5 – 6 cm. Maslo stále zostáva bezpečne zabalené.
- Na oboch koncoch obal zatočíme, aby bylinkové maslo neušlo.
- Bylinkové maslo necháme stuhnúť v chladničke v tvare valca. Ak máš maselničku alebo sklenenú uzatváratenú dózičku, môžeš bylinkové maslo uskladniť aj v nej.
⏳Ako dlho vydrží bylinkové maslo v chladničke?
Keďže je bylinkové maslo v chladničke pri optimálnej teplote, s istotou vydrží niekoľko dní až týždňov. Závisí však od kvality pridaných ingrediencií, ktoré môžu mať vplyv na trvácnosť doma pripraveného bylinkového masla.
Z valčeka sa pri podávaní odkrajujú kolieska, preto je dobré maslo z chladničky vybrať krátko pred samotným použitím, aby zmäklo a dalo sa pohodlne roztierať.
Náš tip: Nadávkuj bylinkové maslo do formičiek na ľad a nechaj zamraziť. V mrazničke vydrží dlho a zamrznuté kúsky sa dajú podľa potreby použiť na pečené mäso, zemiaky či zeleninu – kedykoľvek máš chuť.
Prečítaj si tiež
Letné grilovanie, na aké sa len tak ľahko nezabudne! Tipy, nápady a recepty
Je tu čas, kedy sa grilovanie stáva najobľúbenejšou záhradnou aktivitou. Základom dobrej grilovačky je poctivá príprava a výber kvalitných surovín. Čo na gril – aké mäso, údeniny a zeleninu? Marinovať alebo staviť na prirodzené chute?
👩🍳Najobľúbenejšie recepty na domáce bylinkové maslá
✔️Provensálske bylinkové maslo
„Ako stvorené k hydine, hovädzine, ku grilovanej zelenine a rybám.“
Budeme potrebovať:
- 250 g masla
- 1 lyžica horčice
- 2 lyžice provensálskeho korenia (ako hotové korenie – zvyčajne je to zmes byliniek saturejka, bazalka, bobkový list, tymián, rozmarín, majorán, mletá šalvia)
✔️Bylinkové maslo s pečeným cesnakom
„Perfektné k chrumkavým bagetám a hriankam.“
Budeme potrebovať:
- 250 g masla
- 2 lyžice nasekaných byliniek – pažítka, petržlen, ligurček
- upečená hlávka cesnaku
- štipka soli a mletého čierneho korenia
TIP: Hlávku cesnaku pečieme prekrojenú na polovicu, potretú olejom a zabalenú v alobale pri teplote 200 °C aspoň 30 minút. Cesnak stratí z pikantnosti a zostane zaujímavo cesnakovo-sladkastý. Upečené strúčiky sú mäkké a jednoducho sa dajú vytlačiť zo šupiek. Vidličkou popučíme mäkký cesnak najemno.
✔️Bylinkové maslo s medvedím cesnakom
„Intenzívna cesnaková chuť, ktorá okamžite postaví na nohy…“
Budeme potrebovať:
- 250 g masla
- 1 hrnček nadrobno nasekaného čerstvého medvedieho cesnaku
- malé množstvo soli a mletého čierneho korenia
- šťavu z polovice citróna
✔️Bylinkové maslo na steak
„A kam patrí bylinkové maslo? Jednoznačne na šťavnatý steak.“
Budeme potrebovať:
- 250 g masla
- 4 lyžice nasekaných byliniek – petržlenová vňať, pažítka, bazalka, šalvia, oregano
- mleté farebné korenie
- šťavu z polovice citróna
- soľ podľa chuti
- bonus – pre zmenu farby môžeš pridať aj mletú červenú papriku alebo štipku kari korenia
… a na samotnú prípravu využi postup uvedený vyššie. Dobrú chuť!
Prečítaj si tiež
Hovädzí steak: Recepty, ktoré potešia milovníkov dobrého jedla
Poďme si pripraviť šťavnatý hovädzí steak! Nasledujúce recepty na hovädzí steak potešia každého milovníka poctivého mäsa. So správnym postupom a kvalitným mäsom budú chutiť božsky aj v domácom prevedení.
Prečítaj si tiež
Ako pripraviť steak? Krok za krokom od výberu mäsa, cez teploty, časy až po dochutenie
Máš chuť na šťavnatý steak? Potom si nenechaj ujsť náš postup, ako pripraviť steak, ktorý zaujme od prvého sústa. Prípravu hovädzích steakov sprevádza veľa dobrých rád, ktoré pomôžu najmä začiatočníkom. Aj keď množstvo cudzích pojmov vzbudzuje rešpekt, je čas presvedčiť sa, že to nie je žiadna veľká veda.