Recepty na domáce bylinkové maslo: Spoznaj postup prípravy a tie najlepšie kombinácie

4 min. čítania

Zdroj: pexels.com

Kto raz objaví bylinkové maslo, bude hľadať ďalší recept, aby si opäť mohol dopriať jeho úžasnú a bohatú chuť. Tradičné maslo v spojení s tými správnymi bylinkami a koreninami dostáva úplne nový rozmer. Domáce bylinkové maslo je ako stvorené na grilovačky, no isto poteší aj na raňajky k čerstvému pečivu. 

REKLAMA

Krátky prehľad:

⭐K čomu používať domáce bylinkové maslo?

Skôr, ako prejdeme k obľúbeným receptom na domáce bylinkové maslo, nezaškodí navnadiť chuťové poháriky. 

Bylinkové maslo, ako už napovedá samotný názov, nie je ničím iným, ako maslom, do ktorého sú vmiešané iné ingrediencie – najčastejšie bylinky, koreniny, ale aj prelisovaný alebo pečený cesnak.

K dostaniu sú hotové bylinkové maslá alebo hotové zmesi na prípravu bylinkového masla, no jeho domáca príprava je prekvapivo jednoduchá a čo je ešte lepšie – máš pod palcom množstvo aj kvalitu použitých ingrediencií.

Bylinkové maslo výborne ladí k steakom a grilovaným mäsovým pochúťkam, k pečeným zemiakom, pečenej aj grilovanej zelenine, k rybám a samozrejme – rozumie si aj s pečivom rôzneho druhu.

✔️Domáce bylinkové maslo – aké bylinky a korenie pridať?

Aké korenie sa pridáva do bylinkového masla? Záleží od receptúry a toho, akú chceme dosiahnuť výslednú chuť. Oplatí sa siahnuť najmä po obľúbených bylinkách, ktoré používaš pri varení alebo pečení:

  • bazalka, pažítka, petržlenová vňať, kôpor, ligurček, majoránka, oregano, tymián, čerstvý rozmarín, mleté čierne korenie, mletá červená paprika, cesnak (čerstvý, sušený, pečený), medvedí cesnak, …

Do domáceho bylinkového masla sa hodia predovšetkým čerstvé, no aj niektoré sušené bylinky.

Tastelist

Zdroj: pixabay.com

🧈Ako pripraviť bylinkové maslo? Univerzálny postup

Poďme si bližšie popísať základné body prípravy domáceho bylinkového masla. Tento postup je univerzálny a funguje bez ohľadu na to, či do masla zapracuješ dve alebo sedem ďalších ingrediencií. Konkrétne recepty na domáce maslo a obľúbené kombinácie nájdeš pod tým postupom.

REKLAMA

Budeme potrebovať:

  • maslo (plnohodnotný mliečny tuk, nie rastlinné náhrady)
  • soľ, bylinky, koreniny a iné vhodné dochucovadlá
  • potravinovú fóliu alebo papier na pečenie
  • nôž, dosku na krájanie, vidličku, misku na miešanie

Postup:

  1. Maslo vyberieme z chladničky a necháme ho zmäknúť pri izbovej teplote.
  2. Počas toho, ako maslo mäkne, si pripravíme bylinky a koreniny. Čerstvé bylinky umyjeme, osušíme, natrháme alebo nakrájame na drobno. Väčšie kúsky korenín podrvíme. 
  3. Maslo preložíme do misky, vsypeme k nemu bylinky a koreniny a vidličkou dôkladne premiešame tak, aby sa tieto prísady rovnomerne „rozprestreli“ v hmote masla. Podľa chuti pridáme soľ.
  4. Po vymiešaní bude domáce bylinkové maslo už veľmi mäkké a tvárne. Celý obsah misky presunieme na potravinovú fóliu alebo papier na pečenie. Preložíme fóliu/papier, tak aby sme sa nedotkli masla a opatrne vyformujeme rovnomerne vysoký valček, napríklad s priemerom 5 – 6 cm. Maslo stále zostáva bezpečne zabalené.
  5. Na oboch koncoch obal zatočíme, aby bylinkové maslo neušlo. 
  6. Bylinkové maslo necháme stuhnúť v chladničke v tvare valca. Ak máš maselničku alebo sklenenú uzatváratenú dózičku, môžeš bylinkové maslo uskladniť aj v nej.

⏳Ako dlho vydrží bylinkové maslo v chladničke? 

Keďže je bylinkové maslo v chladničke pri optimálnej teplote, s istotou vydrží niekoľko dní až týždňov. Závisí však od kvality pridaných ingrediencií, ktoré môžu mať vplyv na trvácnosť doma pripraveného bylinkového masla. 

Z valčeka sa pri podávaní odkrajujú kolieska, preto je dobré maslo z chladničky vybrať krátko pred samotným použitím, aby zmäklo a dalo sa pohodlne roztierať.

Náš tip: Nadávkuj bylinkové maslo do formičiek na ľad a nechaj zamraziť. V mrazničke vydrží dlho a zamrznuté kúsky sa dajú podľa potreby použiť na pečené mäso, zemiaky či zeleninu – kedykoľvek máš chuť. 

REKLAMA

👩‍🍳Najobľúbenejšie recepty na domáce bylinkové maslá

✔️Provensálske bylinkové maslo

„Ako stvorené k hydine, hovädzine, ku grilovanej zelenine a rybám.“

Budeme potrebovať:

  • 250 g masla
  • 1 lyžica horčice
  • 2 lyžice provensálskeho korenia (ako hotové korenie – zvyčajne je to zmes byliniek saturejka, bazalka, bobkový list, tymián, rozmarín, majorán, mletá šalvia)

✔️Bylinkové maslo s pečeným cesnakom

„Perfektné k chrumkavým bagetám a hriankam.“

Budeme potrebovať:

  • 250 g masla
  • 2 lyžice nasekaných byliniek – pažítka, petržlen, ligurček
  • upečená hlávka cesnaku
  • štipka soli a mletého čierneho korenia

TIP: Hlávku cesnaku pečieme prekrojenú na polovicu, potretú olejom a zabalenú v alobale pri teplote 200 °C aspoň 30 minút. Cesnak stratí z pikantnosti a zostane zaujímavo cesnakovo-sladkastý. Upečené strúčiky sú mäkké a jednoducho sa dajú vytlačiť zo šupiek. Vidličkou popučíme mäkký cesnak najemno.

✔️Bylinkové maslo s medvedím cesnakom

„Intenzívna cesnaková chuť, ktorá okamžite postaví na nohy…“

Budeme potrebovať:

  • 250 g masla
  • 1 hrnček nadrobno nasekaného čerstvého medvedieho cesnaku
  • malé množstvo soli a mletého čierneho korenia
  • šťavu z polovice citróna

✔️Bylinkové maslo na steak

„A kam patrí bylinkové maslo? Jednoznačne na šťavnatý steak.“

Budeme potrebovať:

  • 250 g masla
  • 4 lyžice nasekaných byliniek – petržlenová vňať, pažítka, bazalka, šalvia, oregano
  • mleté farebné korenie
  • šťavu z polovice citróna
  • soľ podľa chuti
  • bonus – pre zmenu farby môžeš pridať aj mletú červenú papriku alebo štipku kari korenia

… a na samotnú prípravu využi postup uvedený vyššie. Dobrú chuť!

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA