Marinády na mäso – Výborné recepty, tipy a vychytávky, ktoré urobia z mäsa chuťový zázrak
12. 6. 2022
5 min. čítania
Zdroj: pixabay.com
Sezóna grilovania je v plnom prúde a to, čo k nej nevyhnutne potrebujeme, je kvalitné mäso a výborná marináda na mäso. Taká, ktorá plátkom mäsa dodá nielen výnimočnú chuť korenín a byliniek, ale ho aj zmäkčí, aby sa po ugrilovaní krásne rozplývalo na jazyku.
Aká je úloha klasickej marinády na mäso?
Marinovanie mäsa je síce typické najmä pre grilovaciu letnú sezónu, najlepšie marinády na mäso sa osvedčili aj pri “minútkovej” príprave mäsových plátkov na panvici v kuchyni. Marináda mení inak všedné mäso na chuťový pôžitok. Predovšetkým, ak kombinuje tie správne ingrediencie, ktoré jej dodávajú chuť, arómu a zjemňujú jej štruktúru. Súčasťou marinády by mali byť 3 zložky: zložka pre kyslosť, olejová zložka a zložka s koreninami a bylinkami pre finálnu chuť.
- Kyslá zložka sa postará o zmäkčenie mäsa. Vďaka nej bude mäso po niekoľkých hodinách v marináde krehkejšie. Práve preto sa v receptoch na marinádu nachádza ocot, víno, pivo, citrusová šťava, ananásová šťava, sójová omáčka, jogurt …
- Olejová zložka podporuje uvoľnenie chuti, zjednodušuje tepelnú úpravu (zabraňuje pripaľovaniu) a slúži na rovnomerné rozprestretie koreniacej zložky po povrchu mäsa. Používa sa olivový olej, slnečnicový olej, sezamový olej, majonéza, cmar, …
- Zložka s koreninami a bylinkami vylepšuje mäso o nový rozmer chutí. Najviac sa používa čierne korenie, sladká aj chilli paprika, cesnak, koriander, rasca, petržlenová vňať, horčica, rozmarín, tymián, zázvor.
7 tipov, ako marinovať mäso s perfektným výsledkom
- Na marinovanie si treba vyhradiť časovú rezervu. Ideálne je vložiť mäso do marinády večer vopred, minimálne však aspoň na 3 hodiny pred tepelnou prípravou. Čím menšie kúsky, tým rýchlejšie namarinovanie.
- Mäso by malo byť v marináde ponorené zo všetkých strán. Ak je marinády menej, potrieme ňou kúsky mäsa a uložíme ich do mikroténového vrecka alebo vákuovej nádoby.
- Mäso v marináde odkladáme vždy do chladničky. Nenechávame ho stáť na kuchynskej linke pri izbovej teplote.
- Do marinády patrí iba rozmrazené mäso. Ak by sme použili zamrznuté kusy, voda z rozmrazujúceho mäsa zriedi marinádu a pokazí výsledok.
- Marinovanie veľkého kusu mäsa urýchlime tak, že do mäsa urobíme diery vidličkou alebo jemné zárezy nožom.
- Používame iba malé množstvo soli. Ak v receptúre na marinádu soľ nie je uvedená, nie je to chyba. Soľ počas marinovania mäso vysuší a zostane tvrdšie. Až tesne pred grilovaním plátky mäsa zľahka osolíme.
- Na dokonalé zmiešanie kyslej a olejovej zložky je dobré použiť ponorný mixér. Ten zároveň pomixuje aj korenie a bylinky na drobné kúsky a marináda bude mať výnimočne hladkú štruktúru. Ak by zostali v marináde niektoré kúsky byliniek väčšie, na grile / panvici zhoria ako prvé.
Zdroj: pixabay.com
Pri nasledujúcich receptoch na marinády bude postup prípravy vo všeobecnosti rovnaký. Uvedené suroviny zmiešame nerezovou metličkou alebo ponorným mixérom. Skratka ČL = čajová lyžička, skratka PL = polievková lyžica.
Hotovú marinádu nanesieme na mäso zo všetkých strán, uložíme do misky alebo mikroténového sáčku a odložíme do chladničky.
Marinády na bravčové mäso
Dobrá marináda urobí s bravčovinou priam zázraky. Chuťový profil mäsa sa stane bohatší a výraznejší a poteší pravých milovníkov mäsa. Bravčové rebierka, karé, krkovička či bravčové koleno budú ešte lahodnejšie. Nasledujúce marinády sú vhodné nielen na grilovanie, ale restovanie na panvici, pečenie alebo varenie v pomalom hrnci.
✔️ Rýchla horčicová marináda na bravčové mäso
- 5 PL oleja, 4 PL horčice, 2 PL medu, 2-3 strúčiky cesnaku, štipka soli a mleté čierne korenie na dochutenie
✔️ Citrusovo-bylinková marináda na bravčové mäso
- 5 PL pomarančovej šťavy, 5 PL limetkovej šťavy, 2 PL olivového oleja, 3 PL nasekaného čertsvého koriandra, 2 ČL rasce, 1 ČL sušeného oregana, štipka chilli, mletého čierneho korenia a cesnakového prášku
✔️ Medovo-cesnaková marináda na bravčové koleno
- 2 PL sójovej omáčky, 2 PL medu, 2 PL oleja, 4 strúčiky cesnaku, malé množstvo soli a čierneho korenia
✔️ Pivná marináda na bravčové rebierka
- 150 ml piva, 1 cibuľu - nadrobno nasekanú, 2 PL kečupu, 1 PL citrónovej šťavy, 1 PL trstinového cukru, 2 ČL červenej mletej papriky, 2 strúčiky cesnaku, štipka chilli a soli
Zdroj: pixabay.com
Marinády na kuracie mäso
Grilované kuracie mäso už viac nebude suché a bez chuti! Marinády kuraciemu mäsu dodajú jedinečnú chuť, ktorá poteší mužov, ženy, ale aj deti. Zároveň si v sebe dlhšie udrží šťavnatosť a bude sa krásne rozplývať na jazyku. Na marinovanie sa hodia kuracie prsia, krídelká aj stehná.
✔️ Balzamiková marináda na kuracie mäso
- 6 PL olivového oleja, 3 PL balzamikového octu, 2 strúčiky cesnaku, 1 PL nasekanej čerstvej bazalky, ¼ ČL mletej červenej papriky, ¼ ČL soli
✔️ Zázvorovo-medová marináda na kuracie mäso
- 6 PL slnečnicového oleja, 2 PL medu, 2 ČL čerstvého nastrúhaného zázvoru, šťava z pomaranča / citrónu, mleté čierne korenie, štipka soli
✔️ Rýchla pikantná marináda na kuracie mäso
- 5 PL olivového oleja, 1 PL medu, 1 ČL mletej sladkej papriky, 1 ČL chilli korenia, 5 strúčikov cesnaku, 1/4 ČL soli.
✔️ Jogurtová marináda na kuracie prsia
- 3 biele jogurty, 2 PL olivového oleja, 2 ČL lyžica horčice, 2 ČL kečupu, 1 ČL kari korenia, podľa chuti chilli, sušený cesnak a bazalka, štipka korenia a soli
Jogurtová marináda na kuracie mäso
Recept na fantastickú jogurtovú marinádu, ktorá sa hodí ku kuraciemu mäsu.
Zdroj: pixabay.com
Dokonalé marinády na grilované mäso
Okrem bravčového a kuracieho mäsa je na marinovanie vhodná aj hovädzina. Najmä tie časti, ktoré sú považované za “menej kvalitné” a po tepelnej úprave zostávajú tuhšie.
Marináda na hovädzí steak by však nemala patriť k najvýraznejším, inak prekryje silnú mäsovú chuť hovädziny a to by bola vo výsledku viac škoda ako labužnícky pôžitok.
✔️ Základná "marináda" na hovädzie mäso
- Na základné dochutenie hovädzích steakov postačuje potrieť kusy mäsa kvalitným olivovým olejom, posypať čerstvo namletým korením a pred položením na gril zľahka posypať morskou soľou. Na prevoňanie pridáme vetvičky rozmarínu na rozpálený rošt.
Neprehliadni – Ako pripraviť steak podľa želaného stupňa prepečenia?
Na marinovanie morčacieho mäsa sú vhodné marinády, ktoré sa používajú na kuracinu. Základom je, aby morčacie mäso zostalo jemné, šťavnaté a krehké, preto sa často používa jogurt a smotana.
✔️ Jednoduchá marináda na morčacie mäso
- 1 veľký biely jogurt (alebo smotana), 1 PL horčice, 1 PL kečupu, 2 strúčiky cesnaku, kôra z 1 citróna, soľ a čierne korenie
✔️ Tradičný a veľmi chutný pác na morčacie rezne (na panvicu, gril aj zapekanie)
- 5 vajec, 3 PL kečupu, 3 PL kremžkej horčice, 3 PL solamylu, 3 PL sójovej omáčky, 4 PL oleja, 2 ČL grilovacieho korenia.
Náš rýchly tip: Čo so zvyškom marinády?
Marinádu, ktorá zostala v miske môžeme použiť na dodatočné potieranie plátkov mäsa na grile. Zvyšok marinády sa dá tiež zúžitkovať do omáčky ku grilovanej zelenine, alebo na rýchle marinovanie cukety, paradajok, karfiolu, šampiňónov, cibule. Keďže v marináde niekoľko hodín stálo mäso, musí nevyhnutne prejsť dostatočnou tepelnou úpravou.
Obľúbené recepty s marinovaným mäsom – na panvicu aj na gril
Marinovanie mäsa už nepatrí iba k letu. Dôkazom toho sú aj tieto chutné recepty s marinovaným mäsom, na ktorých si môžeme pochutnať celoročne.
Losos v horčicovo medovej marináde so zemiakovou kašou
Pre milovníkov rýb aj tých ktorý ich veľmi nemusia.
Plnené kuracie prsia marinované v sójovej omáčke s medom
Časovo nenáročný, jednoduchý recept. K času prípravy treba ale pripočítať čas, pokiaľ sú kuracie prsia v marináde... Aspoň 1 hodinu.
Cestoviny s marinovaným mäsom
Cestoviny s marinovaným mäsom Marinádu si väčšinou robím sama, ale našla som doma kupovanú. Med - zázvor... A keď potrebujete rýchlo navariť, cestoviny to istia. Mäso som nakrájala, vložila do marinády a na noc do chladničky.
Medové kuracie prsia so zeleninou
Opäť tip na rýchly obed...alebo aj večeru 😏. Kuracie prsia som dala do marinády, kľudne aj na celú noc, ale stačí aj hodinka pred prípravou.
Medovo - horčicové kuracie prsia
Jednoduchý, rýchly obed. Kuracie prsia stačí v marináde nechať 1 hodinu, ale kľudne môžete pripraviť dopredu a nechať cez noc v chladničke.