Hovädzí steak: Recepty, ktoré potešia milovníkov dobrého jedla
27. 4. 2023
4 min. čítania
Zdroj: pixabay.com
Poďme si pripraviť šťavnatý hovädzí steak! Nasledujúce recepty na hovädzí steak potešia každého milovníka poctivého mäsa. So správnym postupom a kvalitným mäsom budú chutiť božsky aj v domácom prevedení.
Šťavnatý hovädzí steak
Ako pripraviť hovädzí steak? Základom je výber vhodného druhu hovädzieho mäsa a zoznámenie sa so základnými pravidlami prípravy – či už na grile alebo na panvici. Hovädzie steaky sa krájajú na hrúbku 2,5 – 3 cm a nenaklepávajú sa, inak by sa poškodila ich štruktúra. Čas opekania závisí od požadovaného stupňa prepečenia. V nasledujúcom recepte nájdeš ten najjednoduchší spôsob prípravy steaku na panvici vhodný aj pre začiatočníkov.
Šťavnatý hovädzí steak
Šťavnatý hovädzí steak pripravovaný na panvici. ktorý máte hotový do 10 minút. Ako príloha sa hodia hranolky.
Hovädzí steak s omáčkou
S čím podávať hovädzí steak? Možnosti je viacero – od grilovanej zeleniny, pečených zemiakov, chrumkavé bagetky až po chuťovo vyladené omáčky. Jednu takú nájdeš aj v recepte na hovädzí steak s omáčkou. Náš tip – do steakov na panvici by sa nemalo pichať vidličkou ani nožom. Vytečie z nich šťava a už za pár minút sa premenia na tvrdú „podrážku“.
Hovädzí steak s omáčkou
Omáčka zo zeleného korenia je dokonalá omáčka na hovädzí steak. Určite vyskúšajte !
Hovädzí steak s nivovou omáčkou, špargľou a domácimi hranolkami
Máme radi recepty, kde sa myslí na detaily a všetkých chutiam to spolu krásne ladí. V prípade tohto receptu nie sú žiadne pochybnosti. Krásne šťavnaté hovädzie steaky dopĺňa jednoduchá nivová omáčka, špargľa a domáce hranolky.
Prečítaj si tiež
Ako pripraviť špargľu? Aby zostala lahodná a krehká, stačí poznať tento postup
Špargľu sme si obľúbili ako jednu z prvých jarných zelenín, ktoré potešia sviežou chuťou. Aby bol výsledok podľa očakávania, zíde sa postup, ako pripraviť špargľu, aby si zachovala svoju lahodnú chuť a krehkosť.
Hovädzí Flank steak
Toto je náš obľúbený recept na steak! Flank steak je pripravený z mäsa zo spodných brušných svalov (hovädzieho pupku), ktoré sú viac vláknitejšie. Ak je mäso správne vyzreté a na grile či panvici mu dopraješ náležitú starostlivosť, pri krájaní sa bude rozpadať na krehké plátky.
Recept na hovädzí Rib Eye steak
Rib Eye steak sa pripravuje z chrbtového svalu, presnejšie z vysokej roštenky. Ide o mäso šťavnaté a bohato mramorované tukom. Aj v tomto prípade je dôležité, aby bolo mäso dostatočne vyzreté, inak zostane po tepelnej príprave tuhé. Rib eye steak je sám o sebe chuťovo delikátny a nepotrebuje spoločnosť marinády. Postačí mu soľ, korenie a kvalitný olej. Pred záverom pridáme do panvice cesnak a rozmarín pre intenzívnejšiu arómu.
Sirloin steak
Za strednou časťou chrbtice sa nachádza časť s názvom nízka roštenka. Odborníkmi na steaky je považovaná za jednu z najlepších častí hovädzieho mäsa. Pred tepelnou úpravou sirloin steaku sa uisti, že má mäso izbovú teplotu. Ak by sa steaky na panvicu položili studené, práve vybraté z chladničky, museli by pobudnúť na panvici dlhší čas, ako sú orientačné časy pre jednotlivé stupne prepečenia. To znamená aj menšiu kontrolu nad výsledkom.
Recept na Wellington steak
Ako pripraviť tradičný anglický recept na Wellington steak? Na túto slávnostnú pochúťku z hovädzej sviečkovej, hubového pyré a lístkového cesta je fajn poznať správny postup prípravy. Delikátna roláda poteší aj tie najnáročnejšie chuťové poháriky. Podávaná s dusenou zeleninou zahviezdi na sviatočnom stole.
Wellington steak recept
Hovädzie Wellington alebo sviečková Wellington je spôsob úpravy používaný hlavne v anglické kuchyni. Vzhľadom k náročnosti prípravy a vysokej cene surovín má povesť sviatočnej špeciality.
Prečítaj si tiež
Ako pripraviť steak? Krok za krokom od výberu mäsa, cez teploty, časy až po dochutenie
Máš chuť na šťavnatý steak? Potom si nenechaj ujsť náš postup, ako pripraviť steak, ktorý zaujme od prvého sústa. Prípravu hovädzích steakov sprevádza veľa dobrých rád, ktoré pomôžu najmä začiatočníkom. Aj keď množstvo cudzích pojmov vzbudzuje rešpekt, je čas presvedčiť sa, že to nie je žiadna veľká veda.
Rump steak
Rump steak pochádza zo zadného hovädzieho mäsa, presnejšie z časti nad bedrovou kosťou. Samotné mäso je mimoriadne všestranné pri pečení, dusení aj grilovaní na panvici. Vzhľadom k tomu, že ide o namáhané svaly, má hovädzina z tejto časti poctivú mäsovú chuť a obsahuje nižšie percento tuku. Nie je tak jemné, ako iné časti hovädzieho mäso, no je lacnejšie a v dobrej marináde jeho štruktúra skrehne.
Recept na Tomahawk steak
Tomahawk dostal svoj názov podľa toho, že sa ponáša na indiánsku sekerku. Pochádza z rovnakej časti mäsa ako Rib Eye steak – teda z vysokej roštenky, no s tým rozdielom, že jeho súčasťou zostáva kosť, čiže časť rebra. Na tanieri potom hotový steak pôsobí mimoriadne atraktívne a dá sa experimentovať so servírovaním.
Tomahawk steak recept
Chrumkavý na povrchu a šťavnatý vo vnútri. Recept na perfektný grilovaný steak tomahawk.
T-bone steak
Máš chuť na krehký steak s výraznou mäsovou chuťou? Potom siahni po jednej z najkvalitnejších častí hovädzieho mäsa vyrezanej zo stredu chrbta. Pozostáva z dvoch druhov – roštenky a sviečkovice, ktoré sú od seba oddelené kosťou tvaru „T“. Mimoriadny chuťový pôžitok!
T - bone steak
Na panvici pripravovaný T - bone steak. Názov pochádza od tvaru bedrového stavca, ktorý pripomína písmeno T. Pozdĺž kosti je zrejmá časť sviečkovej a roštenky.
Plnená hovädzia roláda so syrom a špenátom
Na záver nášho steakového výberu receptov sme si nechali jeden netradičný tip – recept na plnenú hovädziu roládu so syrom a špenátom. Jej príprava je prekvapivo nenáročná.
Plnená hovädzia roláda so syrom a špenátom
Šťavnatá plnená roláda, prekoná všetky očakávania. So syrovo-špenátovou plnkou chutí fantasticky.
Ďalšie skvelé recepty nájdeš v kategórii Steak na Tastelist.sk
Prečítaj si tiež
Hovädzie mäso: TOP recepty, šťavnaté kombinácie a super nápady
Najlepšie recepty z hovädzieho mäsa prichádzajú na scénu! Hoci hovädzie mäso nie je na našich tanieroch tak často ako bravčové alebo kuracie, poznáme desiatky delikátnych receptov, ktoré potešia milovníkov dobrého a výdatného jedla.
Prečítaj si tiež
Marinády na mäso – Výborné recepty, tipy a vychytávky, ktoré urobia z mäsa chuťový zázrak
Sezóna grilovania je v plnom prúde a to, čo k nej nevyhnutne potrebujeme, je kvalitné mäso a výborná marináda na mäso. Taká, ktorá plátkom mäsa dodá nielen výnimočnú chuť korenín a byliniek, ale ho aj zmäkčí, aby sa po ugrilovaní krásne rozplývalo na jazyku.