Hovädzí steak: Recepty, ktoré potešia milovníkov dobrého jedla

4 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Poďme si pripraviť šťavnatý hovädzí steak! Nasledujúce recepty na hovädzí steak potešia každého milovníka poctivého mäsa. So správnym postupom a kvalitným mäsom budú chutiť božsky aj v domácom prevedení.

REKLAMA

Šťavnatý hovädzí steak

Ako pripraviť hovädzí steak? Základom je výber vhodného druhu hovädzieho mäsa a zoznámenie sa so základnými pravidlami prípravy – či už na grile alebo na panvici. Hovädzie steaky sa krájajú na hrúbku 2,5 – 3 cm a nenaklepávajú sa, inak by sa poškodila ich štruktúra. Čas opekania závisí od požadovaného stupňa prepečenia. V nasledujúcom recepte nájdeš ten najjednoduchší spôsob prípravy steaku na panvici vhodný aj pre začiatočníkov.

Šťavnatý hovädzí steak

Iwa

Šťavnatý hovädzí steak pripravovaný na panvici. ktorý máte hotový do 10 minút. Ako príloha sa hodia hranolky.

Zobraziť recept

Hovädzí steak s omáčkou

S čím podávať hovädzí steak? Možnosti je viacero – od grilovanej zeleniny, pečených zemiakov, chrumkavé bagetky až po chuťovo vyladené omáčky. Jednu takú nájdeš aj v recepte na hovädzí steak s omáčkou. Náš tip – do steakov na panvici by sa nemalo pichať vidličkou ani nožom. Vytečie z nich šťava a už za pár minút sa premenia na tvrdú „podrážku“.

Hovädzí steak s omáčkou
Videorecept

Hovädzí steak s omáčkou

Adri1017

Omáčka zo zeleného korenia je dokonalá omáčka na hovädzí steak. Určite vyskúšajte !

Zobraziť recept

Hovädzí steak s nivovou omáčkou, špargľou a domácimi hranolkami

Máme radi recepty, kde sa myslí na detaily a všetkých chutiam to spolu krásne ladí. V prípade tohto receptu nie sú žiadne pochybnosti. Krásne šťavnaté hovädzie steaky dopĺňa jednoduchá nivová omáčka, špargľa a domáce hranolky.

Hovädzí Flank steak

Toto je náš obľúbený recept na steak! Flank steak je pripravený z mäsa zo spodných brušných svalov (hovädzieho pupku), ktoré sú viac vláknitejšie. Ak je mäso správne vyzreté a na grile či panvici mu dopraješ náležitú starostlivosť, pri krájaní sa bude rozpadať na krehké plátky.

Hovädzí flank steak

lucia.priedhorska

Chutný grilovaný flank steak.

Zobraziť recept
REKLAMA

Recept na hovädzí Rib Eye steak

Rib Eye steak sa pripravuje z chrbtového svalu, presnejšie z vysokej roštenky. Ide o mäso šťavnaté a bohato mramorované tukom. Aj v tomto prípade je dôležité, aby bolo mäso dostatočne vyzreté, inak zostane po tepelnej príprave tuhé. Rib eye steak je sám o sebe chuťovo delikátny a nepotrebuje spoločnosť marinády. Postačí mu soľ, korenie a kvalitný olej. Pred záverom pridáme do panvice cesnak a rozmarín pre intenzívnejšiu arómu.

Sirloin steak

Za strednou časťou chrbtice sa nachádza časť s názvom nízka roštenka. Odborníkmi na steaky je považovaná za jednu z najlepších častí hovädzieho mäsa. Pred tepelnou úpravou sirloin steaku sa uisti, že má mäso izbovú teplotu. Ak by sa steaky na panvicu položili studené, práve vybraté z chladničky, museli by pobudnúť na panvici dlhší čas, ako sú orientačné časy pre jednotlivé stupne prepečenia. To znamená aj menšiu kontrolu nad výsledkom.

Sirloin steak

patrik_v_kuchyni

Pre milovníkov mäsa neexistuje nič lepšie ako kvalitný steak.

Zobraziť recept

Recept na Wellington steak

Ako pripraviť tradičný anglický recept na Wellington steak? Na túto slávnostnú pochúťku z hovädzej sviečkovej, hubového pyré a lístkového cesta je fajn poznať správny postup prípravy. Delikátna roláda poteší aj tie najnáročnejšie chuťové poháriky. Podávaná s dusenou zeleninou zahviezdi na sviatočnom stole.

Wellington steak recept

Adri1017

Hovädzie Wellington alebo sviečková Wellington je spôsob úpravy používaný hlavne v anglické kuchyni. Vzhľadom k náročnosti prípravy a vysokej cene surovín má povesť sviatočnej špeciality.

Zobraziť recept

Rump steak

Rump steak pochádza zo zadného hovädzieho mäsa, presnejšie z časti nad bedrovou kosťou. Samotné mäso je mimoriadne všestranné pri pečení, dusení aj grilovaní na panvici. Vzhľadom k tomu, že ide o namáhané svaly, má hovädzina z tejto časti poctivú mäsovú chuť a obsahuje nižšie percento tuku. Nie je tak jemné, ako iné časti hovädzieho mäso, no je lacnejšie a v dobrej marináde jeho štruktúra skrehne.

REKLAMA

Rump steak recept

lucia.priedhorska

Recept na rump steak na panvici so špargľou.

Zobraziť recept

Recept na Tomahawk steak

Tomahawk dostal svoj názov podľa toho, že sa ponáša na indiánsku sekerku. Pochádza z rovnakej časti mäsa ako Rib Eye steak – teda z vysokej roštenky, no s tým rozdielom, že jeho súčasťou zostáva kosť, čiže časť rebra. Na tanieri potom hotový steak pôsobí mimoriadne atraktívne a dá sa experimentovať so servírovaním.

Tomahawk steak recept

Adri1017

Chrumkavý na povrchu a šťavnatý vo vnútri. Recept na perfektný grilovaný steak tomahawk.

Zobraziť recept

T-bone steak

Máš chuť na krehký steak s výraznou mäsovou chuťou? Potom siahni po jednej z najkvalitnejších častí hovädzieho mäsa vyrezanej zo stredu chrbta. Pozostáva z dvoch druhov – roštenky a sviečkovice, ktoré sú od seba oddelené kosťou tvaru „T“. Mimoriadny chuťový pôžitok!

T - bone steak
Videorecept

T - bone steak

Iwa

Na panvici pripravovaný T - bone steak. Názov pochádza od tvaru bedrového stavca, ktorý pripomína písmeno T. Pozdĺž kosti je zrejmá časť sviečkovej a roštenky.

Zobraziť recept

Plnená hovädzia roláda so syrom a špenátom

Na záver nášho steakového výberu receptov sme si nechali jeden netradičný tip – recept na plnenú hovädziu roládu so syrom a špenátom. Jej príprava je prekvapivo nenáročná. 

Plnená hovädzia roláda so syrom a špenátom
Videorecept

Plnená hovädzia roláda so syrom a špenátom

TASTElist

Šťavnatá plnená roláda, prekoná všetky očakávania. So syrovo-špenátovou plnkou chutí fantasticky.

Zobraziť recept
REKLAMA

Ďalšie skvelé recepty nájdeš v kategórii Steak na Tastelist.sk

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA