Fialové zemiaky nás očarili farbou aj chuťou – aké sú ich prednosti?

4 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Sú fialové zemiaky novinkou alebo patria medzi staré odrody zemiakov? Tieto farebne zaujímavé zemiaky sú čoraz populárnejšie a bola by škoda nevyskúšať ich. Ako chutia fialové zemiaky a ako ich pripraviť?

REKLAMA

Krátky prehľad:

💜Čo sú fialové zemiaky? Aký je ich pôvod?

Ako už naznačuje samotný názov, ide o zemiaky, na ktorých je hlavným poznávacím znakom fialová farba. Nejde o žiadnu exkluzívnu novinku, ktorá by vznikla ako rozmar moderného poľnohospodárstva. Pravdou je, že fialové zemiaky plnili už taniere starých Inkov a boli považované za jedlo bohov. Pôvodné odrody fialových zemiakov pochádzajú z oblasti Ánd v Južnej Amerike, kde sa pod vplyvom rozličných geografických podmienok pestovali rôzne odrody fialových zemiakov. Boli považované za jedlo, obetu aj liečivú prísadu. 

Jednotlivé odrody fialových zemiakov sa medzi sebou vzhľadovo výrazne líšia. Šupka môže mať stredne fialovú až tmavú hrdzavo-fialovú farbu. Ani farba dužiny nie je vždy rovnako fialová. Niektoré zemiaky majú dužinu svetlo fialovej farby, u iných má dužina farbu podobnú červenej repe až sýto modrofialovú. Je to skrátka pastva pre oči, ktorú by sme od zemiakov zrejme nečakali.

👉Ako chutia fialové zemiaky?

Väčšina odrôd fialových zemiakov má strednú škrobovitosť, čo ich predurčuje na pomerne širokú škálu tepelných úprav. Ich chuť je v základe podobná zemiakom, no vystupuje v nej výraznejší orieškovo-zemitý podtón, vďaka čomu sú jedlá s fialovými zemiakmi aj chuťovo odlišnejšie.

📝Fialové zemiaky a ich nutričná hodnota

V 100 gramoch fialových zemiakov sa ukrýva energetická hodnota približne 85 – 90 kcal. To isté množstvo obsahuje 2 g bielkovín, 20 g sacharidov, 3 g vlákniny a menej ako 1 gram tuku.

REKLAMA

Fialové zemiaky sú dobrým zdrojom draslíka, ktorý má za úlohu vyrovnávať hladiny tekutín v tele. Obsahujú slušný podiel vitamínu C aj vitamínu B6. Ich konzumáciou doplníme telu meď – minerál, ktorý je dôležitý pre tvorbu hemoglobínu a červených krviniek. Fialové zemiaky obsahujú minerály, vitamíny a stopové látky, ktoré podporujú imunitný systém, priaznivo pôsobia na trávenie a sú vhodné aj pre ľudí s cukrovkou alebo celiakiou.

Čo stojí za krásne fialovou farbou týchto zemiakov? Nejde o nič iné ako prítomnosť antokyánov –  prirodzených pigmentov v dužine a šupke, ktoré sa nachádzajú aj vo fialovom bobuľovom ovocí. Antokyánom sa pripisujú antioxidačné, protizápalové a antimikrobiálne vlastnosti. Postarajú sa tak o ochranu buniek pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi a oxidačným stresom.

✔️Dajú sa fialové zemiaky dopestovať v našich podmienkach?

Áno, pestovanie fialových zemiakov je v našich zemepisných podmienkach možné a stojí za vyskúšanie. Je v mnohých ohľadoch podobné pestovaniu klasických bielych, žltých alebo ružových zemiakov, s ktorými máme bohaté skúsenosti.

K sadbovým fialovým zemiakom sa dá jednoducho dostať kúpou cez internet. Obľúbená je napríklad odroda Violet Queen, pričom cena za 1 kg takýchto farebne atraktívnych sadbových zemiakov je cca 10 €.

Pri pestovaní je dôležité dodržať návod na pestovanie uvedený na obale sadbových fialových zemiakov. Aj tu sa pri výbere odporúča vopred sledovať varný typ zemiakov.

Zemiaky varného typu A sú slabo múčnaté a vhodné do šalátov (po uvarení držia tvar). Zemiaky varného typu B majú polomúčnatú, pomerne univerzálnu konzistenciu a dá sa z nich pripraviť zemiaková kaša, hranolky a výborné sú aj upečené. Zemiaky varného typu C sú už výrazne múčnaté a vhodné skôr ako surovina na výrobu zemiakového cesta.

REKLAMA

💡Najlepšie spôsoby, ako pripraviť fialové zemiaky

Poďme na to rýchlo a výstižne – fialové zemiaky sú vhodné na varenie, dusenie, pečenie, vyprážanie, zapekanie či grilovanie.

V závislosti od odrody a varného typu fialových zemiakov sa dajú použiť na prípravu šalátov, hranoliek, chipsov, po dôkladnom uvarení z nich pripravíš zemiakovú času. Hodia aj na prípravu farebne lákavého zemiakového cesta. V závislosti od konzistencie je takéto fialové zemiakové cesto ideálne na krokety, ovocné gule alebo zemiakové halušky. 

Výborne sa kombinujú so žltými zemiakmi. Stačí jeden alebo dva fialové kusy a tradičné zemiakové cesto je okamžite zafarbené – podobne ako je tomu pri oranžových batátoch.

Je dobré vedieť, že farba fialových zemiakov je po uvarení mierne odlišná od farby v surovom stave. Zostane bledšia, s modrasto-fialovým nádychom.

👩‍🍳Fialové zemiaky a obľúbené recepty

Pri príprave fialových zemiakov stačí postupovať rovnakým spôsobom ako pri varení alebo pečení bežných zemiakov. Keďže na tanieri vyzerajú netradične, neboj sa popustiť uzdu fantázii a dopraj im spoločnosť výraznejších korenín, byliniek a ďalšiu farebnú chutnú zeleninu. Aké recepty s fialovými zemiakmi patria k najobľúbenejším?

  • Lupienky z fialových zemiakov posypané parmezánom
  • Pečené fialové zemiaky s cesnakom/karamelizovanou cibuľkou/rozmarínom
  • Zapekané fialové zemiaky plnené syrmi
  • Pikantné pyré z fialových zemiakov
  • Sladké muffiny z fialových zemiakov
  • Krémová polievka s fialovými zemiakmi
  • Chrumkavé hranolky z fialových zemiakov
  • Pečené kuracie stehná s fialovými zemiakmi, cviklou a artičokmi
  • Fialový zemiakový šalát
  • Strapačky/halušky z fialových zemiakov

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA