Ako pripraviť batáty? Sladké zemiaky najlepšie chutia s bylinkami a dipom
9. 2. 2022
6 min. čítania
Batáty, známe aj ako sladké zemiaky, sa za posledné roky zaradili medzi obľúbené potraviny. V kuchyni sa s nimi dá experimentovať nasladko aj naslano. Ich výrazná farba a nezameniteľná chuť potom vyniknú v množstve rôznych receptov. Máme pre vás niekoľko tipov, ako pripraviť batáty! Výborné sú ako príloha, pochúťka k večeri, ale aj ako hlavné jedlo
🧡Prečo jesť batáty?
Pre batáty, ako odrodu zemiakov, je charakteristickým znakom výrazná oranžová dužina. Za jej sfarbením je vyšší obsah zdraviu prospešných karotenoidov. Už jeden 100-gramový batát pokryje dennú dávku vitamínu A, ktorý je jedným z najvýznamnejších antioxidantov. Okrem toho sú bohaté na vitamíny skupiny B, ktoré zlepšujú fungovanie nervovej sústavy aj činnosť metabolizmu. V batátoch je tiež draslík, ktorý normalizuje tlak, pektín a rastlinné steroly zase pomáhajú znižovať cholesterol v krvi.
Batáty, hoci sú chuťovo sladké, nepatria ku kalorickým bombám (približne 80 kcal/100 g) Svoje miesto majú v jedálničku zdravo sa stravujúcich ľudí, malých detí, a dokonca aj diabetikov. Nehovoriac o tom, že v správnych kombináciách si vás získajú po jednom súste.
💡Ako uvariť batáty
Sladké zemiaky môžeme pripraviť varením, pečením, ale aj grilovaním. Začnime teda tým najjednoduchším spôsobom, ktorý sa v ničom neodlišuje od varenia klasických zemiakov. Batáty očistíme od šupky, nakrájame na rovnomerne veľké kúsky a varíme v osolenej vode do zmäknutia.
Batáty sa tiež dajú uvariť aj v celosti, so šupkou. Tú pred varením na niekoľkých miestach prepichneme vidličkou. Uvarené batáty môžeme použiť do šalátov (výborné sú so syrmi balkánskeho typu, rukolou, špenátom, …) alebo na pyré.
⭐Pyré z batátov
Ak máte chuť na zmenu, vymeňte klasickú zemiakovú kašu za batátové pyré. Uvarené batáty potlačíme pučidlom, pridáme plátok masla, menšie množstvo mlieka, smotany na varenie a soľ. Všetko spolu vymiešame do jemnej konzistencie, na pomoc si môžeme zobrať aj ponorný mixér, ktorý pyré krásne zjednotí.
Naše rýchle tipy:
- Pre pridanie nového rozmeru chuti skúste do pyré z batátov pridať aj chilli alebo kajenské korenie.
- Je pre vás chuť batátov intenzívna? Nabudúce si pripravte pyré, kde použitie batáty a klasické zemiaky v pomere 1:1.
🍠Pečené batáty
Poďme sa pozrieť na batáty pečené v rúre. Piecť sa môžu v celosti spolu so šupkou, ktorú na vrchnej strane popicháme vidličkou alebo nakrájané na pármilimetrové kolieska, mesiačiky, či ako batátové hranolky. Pečú sa v rúre pri teplote 180 °C. Spolu s koreninami, aromatickými bylinkami, cesnakom a kyslou smotanou im to dokonale ladí.
- Odporúčame tento recept na výborné batátové hranolky, kde nájdete všetky dôležité ingrediencie, aj overený postup prípravy.
Batátové hranolky
Hranolky zo sladkých zemiakov. Ako príloha alebo aj samostatne. K času prípravy treba pripočítať približne hodinu, pokiaľ budú batáty vo vode.
🍲Ako uvariť batáty pre deti?
Táto otázka zaujíma najmä mamičky malých detí, dojčiat. Batáty sa totiž hodia medzi prvé príkrmy. Ich výsadou je prirodzene sladká chuť, znášanlivosť a dobrá kombinovateľnosť s ostatnými druhmi zeleniny, ako napríklad klasické zemiaky, mrkva, cuketa, petržlen, špenát či tekvica.
Najjednoduchšou možnosťou prípravy je jemné pyré z uvarených kúskov. Pripravte ho bez hrudiek a bez použitia soli. Uvidíte, že nebudete stíhať naberať lyžičky.
Pozrite recept na cuketovo-batátové pyré s morčacím mäsom pre bábätká.
📌Zaujímavosti na záver
Viete o tom, že batáty boli na európskom kontinente skôr, ako klasické zemiaky? Dokonca sa v odborných kruhoch považujú za jednu z najstarších pestovaných plodín, ktorá dáva ľuďom obživu už 10 000 rokov. Existuje viac ako 400 rôznych druhov, ktoré v tropických oblastiach spoľahlivo nahradia zemiaky. Dokonca sú batáty hlavným zdrojom potravy obyvateľov Okinawy – regiónu, ktorý je presláveného dlhovekosťou. Je ten správny čas vyskúšať niektorý z receptov, kde hrajú batáty hlavnú úlohu!