Perfektné vajíčka – Takto sa podaria vždy podľa predstáv! Stačí poznať zopár trikov

4 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Stačí pár minút perfektné vajíčka sú hotové! Alebo aj nie? Varenie vajec je v zásade veľmi jednoduché, ak poznáme správne minúty. Či už pôjde o vajce na mäkko, na hniličku alebo na tvrdo, poradíme ako na to, aby bol výsledok vždy podľa predstáv.

REKLAMA

Varené vajcia majú svoje využitie v množstve jedál. Na mäkko, na tvrdo aj na hniličku sú neodmysliteľnou súčasťou raňajok. Každému chutia tak trochu inak, a ak chceme každého potešiť, mali by sme vystihnúť ten správny čas prípravy.

Určite nikoho nepoteší, ak pri čistení vajíčok od škrupín zistí, že miesto pevných žĺtkov sú žĺtky ešte stále tekuté alebo polotekuté a na chlebíčky, do nátierok či do šalátov sa nedajú použiť. Nie je to však žiadna veľká veda a s nasledujúcimi tipmi budeš mať varenie vajec perfektne zvládnuté.

Perfektné vajcia = čerstvé vajcia

Základom je variť čerstvé vajcia, kde máme istotu, že si na náš nepočká nemilé prekvapenie. Ako spoznať čerstvosť vajec? 

V prvom rade je dobré mať prehľad o vajíčkach, ktoré sa ukrývajú v chladničke. V prípade kupovaných je viditeľne vyznačená minimálna trvanlivosť na balení. Vajcia sa balia a triedia do 10 dní po znáške, do 21 - 28 dní by mali byť skonzumované. Odporúča sa ich držať v chladničke pri teplote od 5 - 10 °C. Ak sú z pôvodného obalu vyložené do plastovej vložky, boxu alebo ide o vajíčkové zásoby od doma chovaných sliepok, jedným z rýchlych spôsobov, ako zistiť, či sú vajíčka staré, je test s pohárom.

Do vyššieho pohára nalejeme studenú vodu. Ponoríme do neho vajce.

  • Ak vajce padne na dno a leží, je čerstvé.
  • Dvojtýždňové vajce síce zostane ležať na dne, no jedna jeho časť sa už mierne dvíha smerom nahor.
  • Trojtýždňové vajce je síce pri dne, no zdá sa, že len tak-tak a vypláva smerom nahor.
  • Vajce staré 4 týždne a viac vypláva v pohári smerom hore. Nie je vhodné na varenie ani prípravu jedál. Je staré a malo by poputovať do odpadu. Bielok v ňom sa mení na vodu a vajce môže byť pokazené.
REKLAMA

Tastelist

Zdroj: pixabay.com

Malý detail, ktorý zaváži

Skôr, ako pustíme do samotného varenia vajec, vyberieme ich z chladničky von a necháme pri izbovej teplote postáť minimálne 30 minút. Pri vložení do vody sa zníži riziko teplotného šoku, pri ktorom praská škrupina. Žĺtok a bielok si zachovajú rovnomernejšiu štruktúru.

Vložiť vajcia do vriacej vody alebo pozvoľna zohrievať?

Odpoveď na túto otázku je pomerne zásadná a v značnej miere ovplyvňuje, ako budú vajíčka uvarené. Zakaždým totiž treba sledovať iný čas a názory sú rozličné, v závislosti od veľkosti vajec a množstva vody.

Vezmeme si hrniec, do ktorého sa vajíčka zmestia a nalejeme do neho toľko vody, aby siahala aspoň 1 centimeter nad ich úroveň. Všetky musia byť ponorené úplne do vody. My sme sa rozhodli pre častejší postup - vkladanie do vriacej vody, kde je väčšia šanca dosiahnuť želanú konzisteniu žĺtkov.

Ako dlho sa varia vajcia na mäkko?

Tekutý žĺtok a príjemne kompaktný bielok – to je dokonalé raňajkové vajce na mäkko k toastom. 

Ak vajíčka vložíme do vriacej vody, postačia im 3 - 4 minúty. Okamžite by malo nasledovať zachladenie.

Ako dlho sa varia vajcia na hniličku?

Patríš k nerozhodným, ktorí nechcú ani tekuté vajce na mäkko, no ani sýte vajce na tvrdo? Priprav si ho na hniličku (polomäkko), hoci práve táto príprava vyžaduje najviac pozornosti pri kontrole času.

Polotekuté žĺtky dosiahneme tak, že vajcia vložíme do vriacej vody a povaríme ich 5 minút.

Ako dlho sa varia vajcia na tvrdo?

S vajíčkami natvrdo je takmer vždy výsledok dokonalý. Hodia sa do šalátov, prívarkov, na chlebíčky, ľahko sa dajú nastrúhať do nátierok. Aké by bez nich boli zapekané skladané zemiaky, však?

REKLAMA

Koľko času potrebujú žĺtky, aby dosiahli pevnú konzistenciu? Vajcia vložíme do vriacej vody a povaríme 8 - 9 minút. Po uplynutí času okamžite zachladíme studenou vodou, aby sa dali ľahšie očistiť od škrupín.

Tastelist

Zdroj: pixabay.com

Ako ošúpať vajce?

Vajcia na tvrdo musia pred šúpaním úplne vychladnúť, inak sa bielky potrhajú. Čerstvé, doslova párdňové vajcia sa však zvyčajne veľmi ťažko čistia. 

Ešte počas varenia je preto dobré pridať do vody ocot alebo sódu bikarbónu. Uvarené chladnúce vajcia zľahka naklepneme na hrubšom konci a vložíme naspäť do vody. Voda prenikne pod škrupinu a pomôže s oddelením membrány od bielka.

Perfektné vajíčka v receptoch

Zaujímavú inšpiráciu prinášajú aj zaujímavé a chutné recepty s vajíčkami.

Vajíčková nátierka

TASTElist

Vynikajúca vajíčková nátierka na raňajky s čerstvým pečivom.

Zobraziť recept

Tradičný vajíčkový šalát

Daniela_Ivanova

Skvelý, rýchly a chutný to je tento vajíčkový šalát, vhodný aj ako príloha.

Zobraziť recept

REKLAMA

Jednoduchá vajíčková polievka
Videorecept

Jednoduchá vajíčková polievka

Cesminaz

Takto pripravuje vajcovú polievku moja mama. Je jednoduchá, rýchla a velmi chutná🙂

Zobraziť recept

Zdravá vajíčková pomazánka

michalindaaa

Odľahčená a zároveň sýta pomazánka

Zobraziť recept

Vajíčkový toast

TASTElist

Ideálny na lenivé nedeľné raňajky

Zobraziť recept
REKLAMA

Izrealská rýchlovka z lístkového cesta

friendly_cooking

Tento recept sme "pochytili" u rodiny v Izraeli. Zatiaľ sa nám však nepodarilo dohľadať originálny názov, ak ho niekto poznáte, určite dajte vedieť.

Zobraziť recept

Rascová s vajíčkom a zemiakom a domáci chlieb

patrik_v_kuchyni

Skvelá polievka pre tých, ktorí majú radi rascu. Je to rýchle lacné a veľmi chutné. Overený recept starých mám.

Zobraziť recept

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA