Čo je skyr a ako ho využiť v kuchyni? Je čas zoznámiť sa so skvelou pochúťkou

3 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Skyr je chutný, krémový a bohatý na kľúčové živiny. Prichádza zaujať ako konkurencia gréckeho jogurtu či klasického bieleho jogurtu, avšak má potenciál rýchlo si získať prvé miesto. Čo je skyr, ako sa vyrába a ako skyr použiť pri príprave jedál?

REKLAMA

Krátky prehľad:

💡Čo je skyr?

Na úvod začnime krátky zoznámením. Skyr je hustý a krémový islandský jogurt, ktorý patrí do tradičnej islandskej kuchyne už viac ako 1000 rokov. Je označovaný ako jogurt, no kvalitami sa ponáša na syr. Pri príprave pokrmov sa používa podobným spôsobom ako známejší grécky jogurt, no v sladkých dezertoch dokáže perfektne zastúpiť aj mascarpone.

👌Ako sa skyr vyrába a čo obsahuje?

Skyr sa vyrába z kravského mlieka – konkrétne z ohriateho odtučneného kravského mlieka, do ktorého sa pridávajú vypestované a certifikované skyr kultúry. Ide teda o mliečny produkt. Na jednu šálku skyru sú potrebné až štyri šálky mlieka, vďaka čomu výrazne narastá obsah bielkovín v skyre. 

Hoci obsah makroživín, ako sú tuky, bielkoviny a sacharidy, závisí od konkrétneho výrobcu, v prípade skyru môžeme orientačne počítať s tým, že v 100 g skyru je cca 12 – 15 g bielkovín, 3 – 5 g sacharidov a iba 0 – 0,5 g tukov. Zároveň je v ňom vysoká koncentrácia vápnika a je tiež dobrým zdrojom probiotík.

Nečudo, že obľúbenosť skyru rastie najmä u ľudí, ktorí hľadajú kvalitné zdroje bielkovín a vápnika. Živiny obsiahnuté v skyre môžu byť prínosom pre športovcov, pre dospievajúcich mladých ľudí v období rastu, pre ľudí s nedostatkom vápnika aj pre každého, kto si chce pochutnať na lahodnom mliečnom produkte bez výčitiek svedomia. Bonusom naviac je dlhý pocit sýtosti, ktorý zabezpečuje vyššie percento bielkovín. 

REKLAMA

📌Zhrňme si to:

  • Skyr je mliečny produkt s vyšším obsahom bielkovín a vápnika. Pre veľmi nízky obsah tuku a sacharidov je skvelou alternatívou ku kalorickejším mliečnym produktom.

📌Je dobré vedieť že:

  • V ponuke obchodov nájdeš skyr najmä s 0 % tuku. Ak sa však pri výrobnom procese používa smotana, percento tuku môže byť vyššie. Priemerné výživové hodnoty sú vždy uvedené na balení.

⭐Ako chutí skyr?

Skyr má mierne kyslú mliečnu chuť s nádychom sladkosti v pozadí. Jeho textúra je jemná, krémová, no pritom hustá – a to i napriek nízkemu obsahu tukov a sacharidov. Chutí výborne aj bez ďalších prísad alebo dochucovadiel.

⚖️Skyr vs. grécky jogurt

Pomerne často je skyr porovnávaný s gréckym jogurtom. V oboch prípadoch ide o mliečne produkty vyrobené z mlieka pomocou živých bakteriálnych kultúr. Sú ich kvality rovnaké alebo sa zásadne líšia?

Grécky jogurt sa najčastejšie vyrába z plnotučného mlieka. Po fermentácii živými kultúrami skvasí, zhustne a následne sa precedí od srvátky, aby získal hustejšiu krémovú textúru. 

Na výrobu skyru sa používa odtučnené mlieko so živými kultúrami. Navyše sa do neho pridáva sa do neho organická látka – enzým podobného typu, ako pri výrobe syrov. 

Rozdiel medzi nimi je najmä v množstve tuku, ktoré obsahuje mlieko na vstupnom procese.

Ak sa však v obchode pustíš do porovnávania výživových hodnôt, celkom ľahko zistíš, že množstvom bielkovín, tukov a sacharidov sú si skyr a grécky jogurt veľmi podobné. Grécky jogurt vyrobený z plnotučného mlieka môže obsahovať 5 % tuku, no dostupné sú aj grécke jogurty s 0 % tuku. Pri skyre je zase prevažná časť ponuky s 0 % tuku, no niektoré skyry môžu mať do 1 % tuku.

REKLAMA

🛒Kde kúpiť skyr?

Skyr neochutený a skyr ochutený sú už bežne dostupné v chladiacich vitrínach v blízkosti jogurtov. Dajú sa nájsť v mnohých supermarketoch. Predávajú sa v 120 – 150 g baleniach (téglikoch) za cenu priemerne 0,60 – 0,90 €. 

Obľúbený je aj ochutený skyr – najčastejšie s príchuťou vanilka, čokoláda, lesné ovocie, jahody. V prípade ochutených téglikov je cena za podobne veľké balenie priemerne 0,80 – 1 €.

Dá sa kúpiť skyr bez laktózy? Skyr je ako mliečny produkt prirodzene s obsahom laktózy. Pridaním enzýmu laktáza v procese výroby sa aj skyr dá vyrobiť ako bezlaktózový, vďaka čomu sa stáva stráviteľným pre ľudí s intoleranciou laktózy.

👩‍🍳Ako použiť skyr v kuchyni?

Skyr je skvelý samotný a poteší každý maškrtný jazýček, ktorý má rád prirodzené chute mliečnych produktov. Výborne sa hodí na raňajky – s čerstvým ovocím alebo medom a orieškami. Chutí a navyše spoľahlivo zasýti na niekoľko hodín. Použiť sa môže do smoothie, ako náplň do palaciniek, rolád aj do rýchlych dezertných pohárov. Okrem prípravy na sladko sa osvedčil aj v slaných receptochnajmä v nátierkách, dipoch, marinádach a omáčkach k mäsu alebo na cestoviny.

Skyr je mimoriadne všestranný a ľahko kombinovateľný. Tento hustý krémový islandský jogurt si jednoducho zaslúži miesto v chladničke, v miske či na tanieri.

  • Cestovinový šalát s kuracím mäsom marinovaným v skyre

  • Vajíčkovo mrkvová nátierka

  • Nepečená roláda s hroznom

Nepečená roláda s hroznom

Angelika

Opäť niečo nepečené, u mňa sú tieto rolády už návykové 🤭. Sú rýchlo hotové a chutia výborne. Tentoraz s tvarohom, skyrom a hroznom.

Zobraziť recept

  • Košíky z BB pudingu s tvarohom a karamelom
REKLAMA

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA