Ricotta: Jemný syr z Talianska si ťa získa na prvé ochutnanie

4 min. čítania

Zdroj: pexels.com

Ricotta má medzi čerstvými syrmi špeciálne postavenie. Pravdou totiž je, že tento mäkký, sladký, biely syr sa vyrába z toho, čo zostalo po výrobe iných syrov – zo srvátky.  V Taliansku ide o jeden z najbežnejších syrov s veľkou tradíciou a bohatým využitím. Aké recepty s ricottou vyskúšať?

REKLAMA

Krátky prehľad:

💡Čo je syr ricotta?

Ak by sme chceli byť „technicky“ presní, ricottu môžeme považovať za vedľajší syrový produkt, ktorý sa vyrába zo srvátky zostávajúcej po výrobe iných syrov. Srvátka sa dá spracovať niekoľkými spôsobmi a jedným z pomerne obľúbených je aj výroba ricotty. Naznačuje to aj samotný názov – ricotta vo voľnom význame znamená „opäť variť“. Srvátka sa teda druhýkrát varí a vzniká z nej hladký, čerstvý syr s krémovou textúrou a s nižším obsahom tuku, ktorý je už po niekoľkých hodinách od výroby vhodný na konzumáciu.

Ricotta sa teda nápadne ponáša na krémový syr alebo tvaroh, a s tým úzko súvisí aj jej bohaté využitie pri varení.

📌Z čoho sa vyrába ricotta?

V súčasnosti sa ricotta vyrába v mnohých oblastiach sveta, no svoj pôvod má v Taliansku, kde sa ešte dodnes udržujú tradície a metódy, ktoré udržujú jej kvalitatívne vlastnosti na vysokej úrovni.

Ricotta sa vyrába z kravského, ovčieho a kozieho mlieka, v niektorých prípadoch aj z kombinácie dvoch rôznych mliek.

Tastelist

Zdroj: pexels.com

👩‍🍳Ako chutí ricotta syr?

Ricotta di mucca (ricotta z kravského mlieka) je jemnejšia, neutrálnejšia a jej výroba je najviac rozšírená na severe Talianska. Je skvelou plnkou do cestovín typu ravioli, uplatnenie nájde aj v koláčoch, palacinkách a legendárnom talianskom dezerte cannoli (viď titulný obrázok).

Ricotta di pecora (ricotta z ovčieho mlieka) je typická pre južnú časť Talianska. Chuť ovčej ricotty úzko závisí od regiónu, z ktorého pochádza. Vo všeobecnosti má však bohatšiu chuť s orieškovým podtónom. Používa sa na prípravu omáčok, zapečených cestovín a slaných koláčov. Výborne ladí s cuketou, špargľou, špenátom, paprikou či baklažánom.

REKLAMA

Jemná chuť a hustá, krémová štruktúra sú prednosťami komerčne predávaného syra ricotta (dostupného aj v našich obchodoch). Vďaka neutrálnej chuti sa syr ricotta výborne hodí do sladkých aj slaných jedál.

📜Ricotta – recepty a tipy na využitie

Ricotta je jedným z najprispôsobivejších druhov syra, s akým sa môžeme stretnúť. Je skvelá ako náplň do dezertov a každú omáčku či cestoviny urobí ešte krémovejšími. Dá sa použiť ako zaujímavá alternatíva v receptoch, v ktorých pôvodne figuruje tvaroh alebo mascarpone. O všetrannom potenciáli sa môžeš presvedčiť aj v nasledujúcich chutných receptoch s ricottou.

Jahodovo-ricottové poháre

Jahodovo - ricottové poháre

Angelika

Jahodovo - ricottové poháre parádne osviežia v tomto horúcom počasí. Namiesto ricotty môžete kľudne použiť mascarpone alebo trebárs aj hrudkovitý tvaroh, čo máte práve doma. Hotové za cca 10 minút, ak nemáte nápad na poobedný dezert vyskúšajte 😃. ➡️ Po

Zobraziť recept
 

Smotanovo-ricottové rožteky s domácou nutellou

 

Palacinky s ricottovo-karamelovou plnkou

Palacinky s ricottovo - karamelovou plnkou

Angelika

Palacinky s ricottou a karamelom, doplnené ovocím. Zahustené mlieko som varila 2 hodiny, ak máte hustý karamel, kľudne ho použite / ale bez pridania stužovača.

Zobraziť recept
 

Ricottový krém

Ricottový krém

Angelika

Ak máte chuť na niečo sladké, ale nemáte čas vypekať. Namiesto ricotty môžete použiť aj mascarpone. Oslaďte podľa chuti, ja som nesladila 🙂.

Zobraziť recept
REKLAMA
 

Nepečená roláda s malinami a ricottou

 

Špaldová krupičná kaša s ricottou

Špaldová krupičná kaša s ricottou

michalindaaa

Rýchle raňajky, ktoré neomrzia 🤩 A kaša bez granka, nie je kaša aspoň u mňa 🙃

Zobraziť recept
 

Sladký ombre pohárik pre jedného

Sladký ombre pohárik pre jedného

Bakingmoments_withkids

Jednoduchý a rýchly dezert pre jedného. Ja som pripravila poháriky dva, avšak ten druhý sa zjedol skôr než som ich stihla odfotiť, poznáte? 😀😅.

Zobraziť recept
 

Raffaello koláč v odľahčenej verzii

Raffaello koláč v odľahčenej verzii

michalindaaa

Musíš vyskúšať 🤩 Tak jednoduchý a fakt výborný šťavnatý 🤤 pol hodina v kuchyni ti stačí 😜

Zobraziť recept
REKLAMA
 

Krémová gratinovaná zelenina

 

Plnené kuracie prsia s cibuľovo-hrozienkovým chutney

 

👉Ako skladovať syr ricotta?

Čerstvý syr ricotta sa rýchlo kazí, preto by sa po otvorení mal uskladňovať v chlade a v uzatvorenej nádobe. Prirodzene má jasne bielu farbu a mliečnu arómu. Akonáhle sa na povrchu syru objaví žltnutie, jeho kvality už budú zhoršené. Po otvorení kupovaného syru ricotta by sa mal skonzumovať v priebehu niekoľkých dní.

🔎Čo obsahuje ricotta?

Na záver si dajme niekoľko zaujímavých čísel.

  • 100 g syru ricotta má približne 125 kcal, obsahuje 10 g bielkovín, 3 g sacharidov a 7 g tukov.
  • Obsahuje vyššie množstvo vápnika s dobrou vstrebateľnosťou, minerály ako sodík, draslík a fosfor, vitamíny skupiny B a vitamín A. 

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA