Ricotta: Jemný syr z Talianska si ťa získa na prvé ochutnanie
15. 2. 2023
4 min. čítania
Zdroj: pexels.com
Ricotta má medzi čerstvými syrmi špeciálne postavenie. Pravdou totiž je, že tento mäkký, sladký, biely syr sa vyrába z toho, čo zostalo po výrobe iných syrov – zo srvátky. V Taliansku ide o jeden z najbežnejších syrov s veľkou tradíciou a bohatým využitím. Aké recepty s ricottou vyskúšať?
Krátky prehľad:
💡Čo je syr ricotta?
Ak by sme chceli byť „technicky“ presní, ricottu môžeme považovať za vedľajší syrový produkt, ktorý sa vyrába zo srvátky zostávajúcej po výrobe iných syrov. Srvátka sa dá spracovať niekoľkými spôsobmi a jedným z pomerne obľúbených je aj výroba ricotty. Naznačuje to aj samotný názov – ricotta vo voľnom význame znamená „opäť variť“. Srvátka sa teda druhýkrát varí a vzniká z nej hladký, čerstvý syr s krémovou textúrou a s nižším obsahom tuku, ktorý je už po niekoľkých hodinách od výroby vhodný na konzumáciu.
Ricotta sa teda nápadne ponáša na krémový syr alebo tvaroh, a s tým úzko súvisí aj jej bohaté využitie pri varení.
📌Z čoho sa vyrába ricotta?
V súčasnosti sa ricotta vyrába v mnohých oblastiach sveta, no svoj pôvod má v Taliansku, kde sa ešte dodnes udržujú tradície a metódy, ktoré udržujú jej kvalitatívne vlastnosti na vysokej úrovni.
Ricotta sa vyrába z kravského, ovčieho a kozieho mlieka, v niektorých prípadoch aj z kombinácie dvoch rôznych mliek.
Zdroj: pexels.com
👩🍳Ako chutí ricotta syr?
Ricotta di mucca (ricotta z kravského mlieka) je jemnejšia, neutrálnejšia a jej výroba je najviac rozšírená na severe Talianska. Je skvelou plnkou do cestovín typu ravioli, uplatnenie nájde aj v koláčoch, palacinkách a legendárnom talianskom dezerte cannoli (viď titulný obrázok).
Ricotta di pecora (ricotta z ovčieho mlieka) je typická pre južnú časť Talianska. Chuť ovčej ricotty úzko závisí od regiónu, z ktorého pochádza. Vo všeobecnosti má však bohatšiu chuť s orieškovým podtónom. Používa sa na prípravu omáčok, zapečených cestovín a slaných koláčov. Výborne ladí s cuketou, špargľou, špenátom, paprikou či baklažánom.
Jemná chuť a hustá, krémová štruktúra sú prednosťami komerčne predávaného syra ricotta (dostupného aj v našich obchodoch). Vďaka neutrálnej chuti sa syr ricotta výborne hodí do sladkých aj slaných jedál.
Prečítaj si tiež
Tvaroh – biele zlato so všestranným využitím! Prečo jesť tvaroh a do akých receptov sa hodí?
Tvaroh patrí medzi kvalitné a prospešné potraviny. Obľúbili sme si ho pre mimoriadnu tvárnosť. Perfektne vynikne v množstve sladkých aj slaných receptoch, no lahodnú chuť má aj samotný. Výživový prínos tvarohu oceňujú aj športovci. Prečo si tvaroh zaslúži čestné miesto v jedálničku?
📜Ricotta – recepty a tipy na využitie
Ricotta je jedným z najprispôsobivejších druhov syra, s akým sa môžeme stretnúť. Je skvelá ako náplň do dezertov a každú omáčku či cestoviny urobí ešte krémovejšími. Dá sa použiť ako zaujímavá alternatíva v receptoch, v ktorých pôvodne figuruje tvaroh alebo mascarpone. O všetrannom potenciáli sa môžeš presvedčiť aj v nasledujúcich chutných receptoch s ricottou.
Jahodovo-ricottové poháre
Jahodovo - ricottové poháre
Jahodovo - ricottové poháre parádne osviežia v tomto horúcom počasí. Namiesto ricotty môžete kľudne použiť mascarpone alebo trebárs aj hrudkovitý tvaroh, čo máte práve doma. Hotové za cca 10 minút, ak nemáte nápad na poobedný dezert vyskúšajte 😃. ➡️ Po
Smotanovo-ricottové rožteky s domácou nutellou
Palacinky s ricottovo-karamelovou plnkou
Palacinky s ricottovo - karamelovou plnkou
Palacinky s ricottou a karamelom, doplnené ovocím. Zahustené mlieko som varila 2 hodiny, ak máte hustý karamel, kľudne ho použite / ale bez pridania stužovača.
Ricottový krém
Ricottový krém
Ak máte chuť na niečo sladké, ale nemáte čas vypekať. Namiesto ricotty môžete použiť aj mascarpone. Oslaďte podľa chuti, ja som nesladila 🙂.
Nepečená roláda s malinami a ricottou
Špaldová krupičná kaša s ricottou
Špaldová krupičná kaša s ricottou
Rýchle raňajky, ktoré neomrzia 🤩 A kaša bez granka, nie je kaša aspoň u mňa 🙃
Sladký ombre pohárik pre jedného
Sladký ombre pohárik pre jedného
Jednoduchý a rýchly dezert pre jedného. Ja som pripravila poháriky dva, avšak ten druhý sa zjedol skôr než som ich stihla odfotiť, poznáte? 😀😅.
Raffaello koláč v odľahčenej verzii
Raffaello koláč v odľahčenej verzii
Musíš vyskúšať 🤩 Tak jednoduchý a fakt výborný šťavnatý 🤤 pol hodina v kuchyni ti stačí 😜
Krémová gratinovaná zelenina
Plnené kuracie prsia s cibuľovo-hrozienkovým chutney
👉Ako skladovať syr ricotta?
Čerstvý syr ricotta sa rýchlo kazí, preto by sa po otvorení mal uskladňovať v chlade a v uzatvorenej nádobe. Prirodzene má jasne bielu farbu a mliečnu arómu. Akonáhle sa na povrchu syru objaví žltnutie, jeho kvality už budú zhoršené. Po otvorení kupovaného syru ricotta by sa mal skonzumovať v priebehu niekoľkých dní.
🔎Čo obsahuje ricotta?
Na záver si dajme niekoľko zaujímavých čísel.
- 100 g syru ricotta má približne 125 kcal, obsahuje 10 g bielkovín, 3 g sacharidov a 7 g tukov.
- Obsahuje vyššie množstvo vápnika s dobrou vstrebateľnosťou, minerály ako sodík, draslík a fosfor, vitamíny skupiny B a vitamín A.
Prečítaj si tiež
Najlepšie nepečené dezerty na jednom mieste – Inšpirácia, ktorej sa nedá odolať!
Nepečené dezerty sú tak trochu čarovné. Bez pečenia, dlhých príprav, a predsa prekvapivo výborné. Najviac sme si obľúbili nepečené dezerty s kyslou smotanou, s mascarpone, zo sušienok a piškót. Výborné plnky, dávka čerstvého ovocia a už na prvý pohľad lákavý výsledok – ktorý recept na nepečený dezert vyskúšať ako prvý?
Prečítaj si tiež
Nepečený koláč – 15 výborných receptov, ktoré zmiznú z taniera expresne rýchlo
Nepečený koláč je skvelou alternatívou ku klasickým pečeným koláčom a zákuskom. Jeho príprava netrvá dlho a vzniká z tých najobľúbenejších prísad. Nájdeme v ňom sušienky, keksy, piškóty, tvaroh, mascarpone, šľahačku, smotanu a množstvo sladučkého ovocia.