Tvaroh – biele zlato so všestranným využitím! Prečo jesť tvaroh a do akých receptov sa hodí?
5. 5. 2022
4 min. čítania
Zdroj: pixabay.com
Tvaroh patrí medzi kvalitné a prospešné potraviny. Obľúbili sme si ho pre mimoriadnu tvárnosť. Perfektne vynikne v množstve sladkých aj slaných receptoch, no lahodnú chuť má aj samotný. Výživový prínos tvarohu oceňujú aj športovci. Prečo si tvaroh zaslúži čestné miesto v jedálničku?
🔎Čo je tvaroh?
Tvaroh je mliečny výrobok, ktorý vzniká vyzrážaním kazeínu - základnej mliečnej bielkoviny. Vyrába sa z kravského alebo kozieho mlieka a vo svete mliečnych produktov je považovaný za nezrelý syr. Zvyčajne je tvaroh bielej farby s tuhšou konzistenciou, jeho prirodzená chuť je lahodná – jemne kyslá, osviežujúca a plná.
- Podľa množstva tuku sa tvaroh delí na tvaroh odtučnený, nízkotučný, polotučný a tučný.
- Podľa konzistencie rozoznávame tvaroh mäkký tvaroh tvrdý. Rodziel je v spôsobe prípravy a obsahu vody. Mäkký tvaroh sa ponáša na krém a je roztierateľný. Tvrdý tvaroh je tuhší, dá sa strúhať alebo rozmrviť.
- Podľa dochutenia je v obchodoch k dostaniu tvaroh klasický biely (prirodzený) alebo tvaroh dochutený (vhodný ako sladký dezert hrozienkami, vanilkou, škoricou, čokoládou).
📝Tvaroh a jeho bezkonkurenčné zloženie
Tvaroh je chutnou a dostupnou zásobarňou bielkovín. V 100 gramoch tvarohu je totiž až 15 - 17 g bielkovín, no iba necelé 4 g sacharidov a primerané množstvo tuku (od 0,3 - 9 g tuku, v závislosti od toho, či ide o tvaroh odtučený alebo tučný). Čím je obsah tuku vyšší, tým je chuť tvarohu plnšia, jemnejšia a jeho konzistencia je hodvábnejšia.
Pri pohľade na zastúpenie živín môžeme povedať, že obsahuje práve tie, ktoré majú pre telo človeka obrovský význam. Za zmienku stojí najmä vyšší obsah dobre vstrebávateľného vápnika, ktorý je prospešný pre zdravie kostí, zubov a zachovanie mladistvého vzhľadu. Svoje zastúpenie v tvarohu má aj horčík, draslík, mangán, zinok, selén. Z vitamínov zohrávajú kľúčovú úlohu “béčka”, najmä B12, ktorý pozitívne vplýva na funkčnosť nervovej sústavy. Obsahuje tiež vitamíny A, C, D a E.
💛Prečo jesť tvaroh?
- Pre vysoký obsah bielkovín spoľahlivo zasýti na dlhé hodiny a podporuje rast svalovej hmoty.
- Vďaka vyššiemu obsahu vápnika je ideálnou potravinou pre ľudí ohrozených osteoporózou.
- Netučný tvaroh pomáha znižovať hladinu cholesterolu.
- Tvaroh sa trávi pomaly, ale veľmi ľahko. Nezaťažuje organizmus a je vhodný aj do šetriacich jedálničkov pri ochoreniach žalúdka, pečene, žlčníka a čriev.
- Tepelnou úpravou nestráca nič zo svojich kvalít.
- Je mimoriadne univerzálny, preto je jednoduché zakomponovať ho do chutných a výživných jedál.
Zdroj: pixabay.com
🏋️♀️Tvaroh – vítaný u športovcov, vhodný pri chudnutí
Nutriční špecialisti označujú tvaroh za fitness potravinu. Obsahuje koncentrované zastúpenie bielkovín a minimum sacharidov. Navodzuje dlhý pocit sýtosti. Športovci a aktívni ľudia si jedlá s tvarohom pripravujú nielen na raňajky, ale aj na večeru pred spaním. Konzumácia bielkovín totiž zvyšuje hladinu rastového hormónu, a tým podporuje nárast svalovej hmoty a lepšie spaľovanie tukov.
✨Tvaroh prospešný pre krásu
Okrem benefitov, ktoré súvisia s konzumáciou tvarohu nesmieme zabudnúť ani na jeho skrášľujúci potenciál. Tvaroh napríklad upokojuje pokožku po spálení alebo bodnutí hmyzom. Prinaša rýchlu úľavu od bolestí a pokožke dávku cenných živín a hydratácie zvonka.
Tvaroh má svoje bohaté využitie aj pri starostlivosti o pleť - a to dokonca pri mnohých problémoch. Maska z tvarohu a nastrúhanej uhorky má výnimočné hydratačné účinky, maska z tvarohu a medu je mimoriadne výživna a pleť po nej pôsobí vypnujšie a mladšie.
👩🍳Tvaroh v kuchyni – Obľúbené recepty
Domáci tvaroh si v minulosti pripravovali gazdinky pravidelne. Je jednou z tradičných potravín slovenskej kuchyne a bez neho si už ani nevieme predstaviť tvarohové guľky, žemľovku, moravské koláče a ďalšie kysnuté tvarohové koláče. Tam však jeho využitie zďaleka nekončí.
Niekedy postačí pridať med, oriešky a hrozienka a behom okamihu máte výbornú sladkú desiatu. Inokedy poteší na slano - na chrumkavé pečivo sa priam pýtajú tvarohové nátierky s pažítkou, mrkvou, jarnou cibuľkou, reďkovkou či medvedím cesnakom.
Medzi obľúbené recepty z tvarohu patrí napríklad tradičný tvarožník, strúhaný tvarohový koláč, cestoviny s tvarohom, palacinky s tvarohovou plnkou, falošná treska či jednoduchá fitness pizza z tvarohu. To zďaleka nie je všetko!
Obrovskú tvarohovú inšpiráciu nájdeš v našej téme Tvaroh. Krátku ochutnávku a prezentáciu obľúbených receptov si môžeš pozrieť hneď teraz. Dobrú chuť!
Tvarohová tortička
Z tortového korpusu mi ostal jeden plát, moja voľba padla na tvarohový krém 🙂. Kraje korpusu som odkrojila, priemer korpusu som mala takto cca 20cm.
Tvarohové fánky
Výborné tvarohové fánky posypané vanilkovým a práškovým cukrom. Nazývame ich tiež božie milosti a spájajú sa s fašiangovým obdobím.
Jemné tvarohové koláče
Výborné kysnuté koláče, ktoré už svojim vzhľadom lákajú na ochutnanie. 🙂 Robievam ich už pár rokov a sú to jedny z našich najobľúbenejších koláčov. Hodia sa na desiatu, na raňajky, alebo len tak na posedenie ku káve😊
Tvarohový cheesecake s ovocím
Tento recept na jednoduchý tvarohový cheesecake s tvarohom si zamilujete. Bez pečenia a s ovocnou želatínou, mňam !