Zdroj: Pixabay: remcoosculiflowers
Ako piecť v rúre celé strúčiky cesnaku
Krása tohto receptu spočíva v jeho jednoduchosti a všestrannosti, pretože pečený cesnak možno použiť ako pyré do jedál, ako posýpku na bruschetty alebo dokonca do omáčok na cestoviny.
Ingrediencie
- 20 strúčiky Celého cesnaku
- 2 pl Olivového oleja
- Soľ, podľa chuti
- Korenie podľa chuti
Najnovšie letáky
Postup
Predhrejte rúru na 200 °C. To je ideálna teplota na to, aby sa klinčeky upiekli bez spálenia.
Cesnak pripravte na pečenie tak, že ošúpete väčšinu vonkajších vrstiev cesnakovej cibuľky. Z mojich skúseností si však pamätám, že šupka jednotlivých strúčikov zostáva neporušená, pretože v sebe ukrýva šťavnaté chute, vďaka ktorým je cesnak jemný a krémový.
Vezmite ostrý nôž a odrežte asi štvrť centimetra od vrchnej časti strúčikov, čím odhalíte jednotlivé strúčiky cesnaku. Po upečení sa tak dajú ľahko vybrať.
Umiestnite hlavičky cesnaku do formy na pečenie alebo aj do formy na muffiny - to som zistila počas mnohých pokusov. Udrží cesnak na mieste a umožní ľahkú manipuláciu.
Každú hlavičku pokvapkajte asi polievkovou lyžicou olivového oleja a prstami rozotrite olej po všetkých odkrytých strúčikoch cesnaku. Podľa chuti vždy pridajte soľ a korenie - zvýrazní to prirodzenú chuť strúčikov cesnaku.
Plech na pečenie prikryte alobalom. Nevynechávajte zakrytie, pretože práve toto uzavreté prostredie pomáha cesnaku vyparovať sa a zmäknúť.
Pečte pri 200 °C (400 °F) približne 30-40 minút, alebo kým klinčeky po stlačení nezmäknú. Vždy ich sledujte, pretože rúry sa líšia a nechcete, aby sa vám strúčiky cesnaku spálili.
Po úplnom vychladnutí môžete klinčeky ľahko zbaviť šupky a použiť ich vo svojich obľúbených receptoch.