Zdroj: Freepik
Babičkin staromódny ovocný koláč
Tento vlhký, aromatický koláč vyvoláva omamnú vôňu, ktorá naplní kuchyňu a pretrváva počas celých sviatkov. Príprava je úplne jednoduchá a výsledok stojí za každú minútu čakania!
Ingrediencie
- 1 lb Zmes sušeného ovocia (napr. čerešne, brusnice, hrozienka a ríbezle)
- 1 pohár tmavý rum
- 1 pohár hnedý cukor
- 1 pohár zmäknuté maslo
- 1⁄2 pohár Melasa alebo treakla
- 4 Veľké vajcia
- 11⁄2 poháre múka
- 1⁄2 pohár mleté mandle
- 1⁄2 čajová lyžička prášok do pečiva
- 1⁄2 čajová lyžička kypriaci prášok
- 1 čajová lyžička mletá škorica
- 1⁄2 čajová lyžička mleté nové korenie
- 1⁄2 čajová lyžička mletý klinček
- 1⁄2 pohár posekané vlašské orechy
- Kôra a šťava z jedného pomaranča
- Kôra a šťava z jedného citróna
Najnovšie letáky
Postup
Najprv namočte rozmixované sušené ovocie do rumu aspoň na 24 hodín. Tento krok zintenzívni ich chuť a zabezpečí, že budú dobre hydratované - môžete to urobiť aj niekoľko dní vopred. Stačí ich uskladniť vo vzduchotesnej nádobe, aby si zachovali vlhkosť.
Predhrejte rúru na 163 °C (325 °F). Pripravte si tortovú formu a vyložte ju pergamenom na pečenie.
Vo veľkej miske zmiešajte zmäknuté maslo a hnedý cukor a vymiešajte ich do krémovej konzistencie. Je veľmi dôležité, aby sa tieto dve zložky plynule spojili, aby vzniklo hladké cesto.
Do zmesi masla a cukru vmiešajte melasu. Pridáme vajcia a po každom pridaní dobre vyšľaháme. Toto je základ vášho koláča, mal by byť ľahký a nadýchaný.
V samostatnej miske zmiešajte múku, mandľovú múčku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, korenie a soľ.
Túto suchú zmes postupne pridávajte do zmesi masla a cukru. S týmto krokom sa neponáhľajte; pridávajte po troškách, aby ste sa vyhli hrudkám.
Do zmesi vmiešajte namočené ovocie (spolu so zvyšným rumom), nasekané vlašské orechy a kôru a šťavu z jedného pomaranča a citróna. Táto metóda "všetko v jednom" dodáva koláču bohatú ovocnú chuť a šťavnatú štruktúru.
Cesto nalejte do pripravenej formy a pečte približne 2 hodiny, alebo kým špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá.
Koláč nechajte vychladnúť vo forme a potom ho presuňte na mriežku.
Po úplnom vychladnutí ho dobre zabaľte do fólie a pred podávaním nechajte aspoň 2 dni odležať. Tento krok zrenia zvýrazní bohatú chuť a umožní, aby bol každý kúsok dokonalou symfóniou chuti.