REKLAMA

Zdroj: Freepik

Babičkin staromódny ovocný koláč

Tento vlhký, aromatický koláč vyvoláva omamnú vôňu, ktorá naplní kuchyňu a pretrváva počas celých sviatkov. Príprava je úplne jednoduchá a výsledok stojí za každú minútu čakania!

REKLAMA

Ingrediencie

porcií
16
  • 1 lb Zmes sušeného ovocia (napr. čerešne, brusnice, hrozienka a ríbezle) Pridané do
  • 1 pohár tmavý rum Pridané do
  • 1 pohár hnedý cukor Pridané do
  • 1 pohár zmäknuté maslo Pridané do
  • 12 pohár Melasa alebo treakla Pridané do
  • 4 Veľké vajcia Pridané do
  • 112 poháre múka Pridané do
  • 12 pohár mleté mandle Pridané do
  • 12 čajová lyžička prášok do pečiva Pridané do
  • 12 čajová lyžička kypriaci prášok Pridané do
  • 1 čajová lyžička mletá škorica Pridané do
  • 12 čajová lyžička mleté nové korenie Pridané do
  • 12 čajová lyžička mletý klinček Pridané do
  • 12 pohár posekané vlašské orechy Pridané do
  • Kôra a šťava z jedného pomaranča Pridané do
  • Kôra a šťava z jedného citróna Pridané do
REKLAMA

Postup

135 min.
1. Krok

Najprv namočte rozmixované sušené ovocie do rumu aspoň na 24 hodín. Tento krok zintenzívni ich chuť a zabezpečí, že budú dobre hydratované - môžete to urobiť aj niekoľko dní vopred. Stačí ich uskladniť vo vzduchotesnej nádobe, aby si zachovali vlhkosť.

2. Krok

Predhrejte rúru na 163 °C (325 °F). Pripravte si tortovú formu a vyložte ju pergamenom na pečenie.

3. Krok

Vo veľkej miske zmiešajte zmäknuté maslo a hnedý cukor a vymiešajte ich do krémovej konzistencie. Je veľmi dôležité, aby sa tieto dve zložky plynule spojili, aby vzniklo hladké cesto.

4. Krok

Do zmesi masla a cukru vmiešajte melasu. Pridáme vajcia a po každom pridaní dobre vyšľaháme. Toto je základ vášho koláča, mal by byť ľahký a nadýchaný.

5. Krok

V samostatnej miske zmiešajte múku, mandľovú múčku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, korenie a soľ.

6. Krok

Túto suchú zmes postupne pridávajte do zmesi masla a cukru. S týmto krokom sa neponáhľajte; pridávajte po troškách, aby ste sa vyhli hrudkám.

7. Krok

Do zmesi vmiešajte namočené ovocie (spolu so zvyšným rumom), nasekané vlašské orechy a kôru a šťavu z jedného pomaranča a citróna. Táto metóda "všetko v jednom" dodáva koláču bohatú ovocnú chuť a šťavnatú štruktúru.

8. Krok

Cesto nalejte do pripravenej formy a pečte približne 2 hodiny, alebo kým špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá.

9. Krok

Koláč nechajte vychladnúť vo forme a potom ho presuňte na mriežku.

10. Krok

Po úplnom vychladnutí ho dobre zabaľte do fólie a pred podávaním nechajte aspoň 2 dni odležať. Tento krok zrenia zvýrazní bohatú chuť a umožní, aby bol každý kúsok dokonalou symfóniou chuti.

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Obed

4717 receptov

Mäsité jedlá

2215 receptov

Večera

4428 receptov

Pre diabetikov

633 receptov

Kuracie mäso

777 receptov

Mascarpone

338 receptov

Lacné jedlá

1491 receptov

Dezert

3618 receptov