Zdroj: FB: Zákusky - koláčiky a dobré jedlo
Babičkin štedrák
Tradičný vianočný štedrák podľa babkinho receptu.
Ingrediencie
Cesto
- 41⁄2 hrnček hladká múka
- 1 hrnček teplého mlieka
- 3 kus žĺtka
- 1⁄3 hrnček roztopeného masla
- 1⁄2 kl soľ
- 5 pl kryštálového cukru
- 1⁄2 balenia sušeného droždia
- 1⁄4 hrnček kyslej smotany
Maková plnka
- 300 g mletý mak
- 120 g kryštálový cukor
- 200 ml horúce mlieko
- citrónová kôra
- 1 vaječné bielka
Tvarohová plnka
- 200 g tvaroh jemný
- 80 g práškový cukor
- 1 vanilkový puding
- 2 žĺtko
- 1 vanilkový cukor
Orechová plnka
- 300 g vlašské orechy
- 80 g práškový cukor
- 150 ml horúce plnotučné mlieko
- vanilkový cukor
- citrónová kôra
- 1 vaječné bielka
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
V jednej miske zmiešame múku, cukor, soľ a droždie.
V druhej miske zmiešame mlieko, žĺtky, maslo a smotanu.
Tekutú zmes nalejeme do misky s múkou a vymiesime cesto, ktoré zakryjeme a necháme kysnúť približne 1 hodinu.
Potom cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na 5 častí.
Štyri časti vyvaľkáme na pláty o veľkosti plechu.
Každú plnku pripravíme tak, že zmiešame uvedené suroviny okrem bielka. Bielko vyšľaháme na tuhý sneh a opatrne primiešame do plnky.
Na vymastený plech položíme plát a natrieme ho slivkovým lekvárom. Naň položíme 2. plát a natrieme orechovú plnku.
Naň položíme 3. plát a natrieme makovú plnku.
Naň položíme 4. plát a natrieme tvarohovú plnku.
Z poslednej časti cesta urobíme mriežku a uložíme ju na vrch.
Vrch cesta potrieme vajíčkom a štedrák pečieme pri teplote 170°C cca 40 minút.
Čítam čítam, ale nevidím nikde ako urobiť tie plnky, čo sa dávajú na platy. Som slepá, alebo niekto nedomyslel recepty!?