Bryndzové halušky s čerstvou májovou brynzdou
Nezaváhajte, teraz chutia najlepšie! U nás doma ich pripravujeme takto.
Ingrediencie
- 4 ks zemiak
- 250 g májová bryndza
- polohrubá múka
- soľ
- domáca slanina
Najnovšie letáky
Postup
Očistené zemiaky nastrúhame. Podľa originálneho receptu by sa mali nastrúhať ručne, ale ja si pomáham robotom. Podľa potreby pridáme múku a trochu soli. Cesto má byť polohusté, takže množstvo múky závisí na druhu zemiakov. Na skúšku hoďte jednu halušku do vriacej vody, ak sa nerozpadne, tak cesto je správne. Radšej pomaly pridávajte múku ak je cesto na začiatku príliš riedke, aby neboli halušky "tvrdé ako broky" :-).
Do veľkého hrnca dajte uvariť posolenú vodu. Halušky by sa mali hádzať do vriacej vody nožíkom pekne z lopárika, ale zase, kľudne si pomôžte haluškárom a varechou :-)
Halušky vo vode opatrne premiešajte a počkajte, kým vyplávajú na povrch. Nechajte ešte minútku, dve povariť. Uvarené halušky povyberajte sitkom a vysypte do misy s brynzdou. Nemusíte ich poctivo cediť, nevadí ak na haluškách ostane trochu vody. Niekto dokonca vodu z hrnca pridáva priamo do misy s haluškami. Poriadne premiešajte, aby sa bryndza pekne dostala všade.
Kým sa varí voda, na panvici si uškvaríme na drobno nakrájanú slaninku a posypeme ňou halušky na tanieri podľa chuti. Kto má rád, aj poliate masťou.