Zdroj: Aleksandra Olshanskaia from Getty Images
Chrumkavé cesto
Recept na krehké cesto na koláče. Jeho príprava je veľmi špecifická, ale keď sa ho naučíte, stane sa jedným z vašich najobľúbenejších nástrojov v kuchyni.
Ingrediencie
- 200 g hladká múka
- 100 g práškový cukor
- štipka soli
- 125 g studené maslo
- 1 ks vajce
- 1 Lyžica vanilkový extrakt
Najnovšie letáky
Postup
Najprv si pripravte všetky prísady, aby ste ich mali po ruke. Zmiešajte múku, cukor a soľ a vysypte na valček. Zo studeného masla nakrájajte malé kúsky a pridajte ich k múke. Ja pridávam maslo studené, aby bolo cesto naozaj drobivé.
Potom všetko rukami zamiešam do múky, kým sa celá zmes nezačne spájať. Potom pridám vajce a vanilkový extrakt a dôkladne premiešam.
Cesto vložte na hodinu do chladničky, aby sa s ním ľahšie manipulovalo. Toto je ďalšia z mojich rád - čím dlhšie sa cesto chladí, tým je krehkejšie.
Po hodine cesto vyberte, rozvaľkajte ho na pomúčenom vále na požadovanú hrúbku a začnite krájať.