REKLAMA
Zdroj: Canva
Chutná veľkonočná hrudka na sviatočný stôl
Tradičná veľkonočná hrudka alebo syrek sa pripravuje vždy na veľkonočný stôl. Taktiež nemôže chýbať v košíku na posvätenie spolu s júdáškami a mazancom.
REKLAMA
Ingrediencie
porcií
1
- 1 l mlieko
- 8 ks vajce
- cukor
- soľ
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
REKLAMA
Postup
300 min.
1. Krok
Mlieko osolíme a osladíme.
2. Krok
Potom k nemu pridáme vajcia a vyšľaháme ich.
3. Krok
Za stáleho miešania hrudku varíme na miernom ohni kým nezačne hrudkovatieť.
4. Krok
Do sitka dáme utierku a vylejeme na ňu uvarenú zmes.
5. Krok
Utierku stočíme a poriadne vytlačíme šťavu z hrudky.
6. Krok
Zavesíme ju aspoň na 5 hodín, aby prebytočná šťava odkvapkala.
7. Krok
Utierku s hrudkou môžeme zavesiť napríklad aj na varešku, ktorú položíme na vyšší hrniec a nechať odkvapkať v chladničke.
8. Krok
Tipy na prípravu Do veľkonočnej hrudky /syreku môžeme pridať šunku alebo bylinky.