Zdroj: FB - Recepty vaše a starej matere
Cisársky trhanec
Chutná sladká pochúťka pripravovaná na spôsob palaciniek, ale rozdiel je v tom, že sa trhá.
Ingrediencie
- 160 g polohrubá múka
- 2 ks vanilkový cukor
- štipka soli
- 2 ks vajce
- 300 ml mlieko
- hrozienka
- rumová esencia (podľa chuti)
- citrónová kôra (podľa chuti)
- 4 pl práškový cukor
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Na začiatok oddelíme žĺtka od bielok. K bielku pridáme štipku soli, 2PL práškového cukru a vyšľaháme tuhý sneh.
K žĺtkom pridáme vanilkový cukor, 2 PL práškového cukru, múku, hrozienka, mlieko a podľa chuti ešte buď rumovú arómu a citrónovú kôru. Všetko spolu vymiešame a vznikne cesto. Na záver pridáme k cestu vyšľahaný sneh.
Trhanec pripravujeme buď v panvici alebo ohňovzdornej mise. Na panvici rozohrejeme maslo a nalejeme cesto. Pečieme v predhriatej rúre pri 210°C zhruba 9 minút. Potom cesto v panvici otočíme a pečieme približne ďalšie 3 minúty.
Upečené cesto pomocou dvoch vidličiek roztrháme na malé kúsky. Posypeme kryštálovým cukrom a necháme skaramelizovať v rúre alebo na sporáku. Hotový trhanec môžeme posypať ešte práškovým cukrom.