Zdroj: ingermarthe from Getty Images
Domáce víno
Recept na výrobu lahodného domáceho vína z hrozna.
Ingrediencie
- 30 kg hrozno
- 7 kg cukor
- vínne kvasinky
- voda
Najnovšie letáky
Postup
Najprv si pripravte hrozno - to znamená, že ho umyte a odstráňte stopky.
Potom hrozno rozdrvte - môžete to urobiť ručne alebo pomocou špeciálneho drviča hrozna.
Rozdrvené hrozno po niekoľkých hodinách priamo kvasí, k čomu prispievajú kvasinky. Do hrozna pridajte kvasnice.
Spolu s kvasnicami pridajte cukor - množstvo závisí od sladkosti hrozna a preferencií, ja osobne pridávam asi 7 kg cukru.
Celú zmes hrozna, cukru a kvasiniek prelejte do fermentačnej nádoby (ideálne sklenenej alebo z nehrdzavejúcej ocele) a nechajte ju na teplom a pokojnom mieste.
Každých niekoľko dní alebo aspoň raz týždenne skontrolujte priebeh kvasenia. Sledujte najmä penu na povrchu, ktorá zodpovedá procesu kvasenia.
Po ukončení kvasenia (približne 1 - 2 týždne) nechajte víno ešte mesiac vyzrievať. Po uplynutí tejto doby víno preceďte a dajte ho do suda na ďalšie zrenie.
Po dozrievaní (ktoré môže trvať 4-5 mesiacov) môžete otvoriť prvú fľašu a vychutnať si výsledok svojej práce.