Zdroj: FB: Varenie je radosť.
Domáci pečený veľkonočný syrek
K veľkej noci neodmysliteľne patrí aj veľkonočný syrek. Je to tradičné veľkonočné jedlo na severovýchode Slovenska.
Ingrediencie
- 500 g mleté hovädzie mäso
- 400 g údené mäso
- 14 ks vajce
- 4 ks strúčiky cesnaku
- soľ a korenie
- vegeta
- mletá kurkuma
- drvená rasca
- mletá paprika - sladká
- jarná cibuľa
- petržlen
- bravčová masť
- strúhanka
- rožok
Odporúčané produkty
Podravka ochucovadlo
Podravka NATUR
Podravka kečup jemný
Podravka dijónska horčica
Postup
Údené mäso (bravčové koleno) nakrájame na kocky, prípadne ho pomelieme.
Rožky nakrájame na kocky a zalejeme vodou, aby zmäkli.
Hovädzie mäso pomelieme. Okrem hovädzieho mäsa môžeme použiť zmes bravčového a hovädzieho alebo kuracie mäso.
Do misky vložíme pomleté mäso, údené mäso, žĺtka a nakrájanú jarnú cibuľku s petržlenovou vňaťou.
Všetko spolu premiešame a dochutíme koreninami a soľou. Solíme opatrne, kedže údené mäso je slané.
Potom pridáme namočené rožky a vyšľahaný tuhý sneh z bielkov.
Plech na pečenie vymastíme bravčovou masťou a posypeme strúhankou.
Tradičný veľkonočný syrek pečieme na 200°C prvých 15 minút a potom teplotu znížime na 150°C a pečieme ešte 30 minút, do zlatista.
V receptúre-suroviny chýbajú rožky, V popise práce sa už spomínajú.