"Extra" jahodové kysnuté buchty s jahodovým džemom
Jemné kysnuté cesto jahodovej chuti s bohatou plnkou jahodového džemu. Tieto úžasné buchty sú jednoducho fantastické a miznú ešte teplé rovno z plechu😉
Ingrediencie
Cesto
- 600 g múka
- 150 g kryštálový cukor
- 4 dl mlieko
- 50 g maslo
- 40 g jahodový puding prášok
- 1 kl soľ
Okrem toho
- jahodový lekvár
- kúsok masla na potretie
- trochu oleja
Na potretie
- trochu oleja
- 1 polievková lyžica biely jogurt
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Múku, cukor, soľ a pudingový prášok premiešame najprv lyžicou. Potom pridáme maslo a v 2dl mlieku napučaný kvások. Zvyšné cca.2dl mlieko pridávame postupne počas vypracúvania cesta. Máme dostať dosť mäkké/redšie, ešte poriadne lepivé cesto, ktoré potom pomocou oleja, s olejovými rukami trochu vymiesime/vybijeme do bochníka :-) Táto časť je dôležitá, lebo týmto sa cesto prevzdušní. Napokon cesto poprášime múkou a dáme na 40-45 minút nakysnúť.
Nakysnuté cesto rozdelíme na 6 častí, ktoré vymiesime do bochníčkov. Bochníčky rozťapkáme na malý kruh, naplníme bohato džemom /lekvárom a uzavrieme klasicky do okrúhla ako buchtu :-) Buchty poukladáme na plech s papierom tak, že okraje každej buchty, tam kde sa dotýkajú natrieme dobre olejom. Zakryjeme a necháme 20 minút podkysnúť.
Podkysnuté buchty natrieme jogurtom, ktorý sme zmiešali s troškou oleja. Buchty pečieme vo vopred rozohriatej rúre na 180°C cca.35 minút pekne dozlatista🙂 Horúce buchty hneď po upečení natrieme kúskom masla a následne necháme vychladnúť.
Buchty chutia úžasne. Cesto je veľmi jemné a ľahučké, chutí samo o sebe príjemne jahodovo od pudingového prášku🙂 A v kombinácii s bohatou plnkou jahodového džemu sú tieto buchty úplná TOPKA😉 Prajem dobrú chuť !
Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na YouTube.