Flambované broskyne s bielou čokoládou
Tento jednoduchý a rýchly dezert je ideálny na prípravu v prírode na otvorenom ohni. Každá porcia obsahuje šťavnaté broskyne s karamelovou omáčkou a jemne roztekajúcou sa bielou čokoládou, ktorá vytvára lahodný kontrast chutí.
Ingrediencie
- 4 zrelé čerstvé broskyne
- 50 g masla
- 50 g trstinového cukru
- 50 ml domácej pálenky slivovice
- alebo hruškovice iného ovocného destilátu
- 100 g bielej čokolády rozlámaná na malé kúsky
Najnovšie letáky
Postup
Príprava ohňa Pripravte si ohnisko s dostatkom žeravých uhlíkov. Na flambovanie potrebujete dostatočne horúci povrch, preto by oheň mal byť stabilný a panvica musí byť dobre rozohriata.
Príprava broskýň: Ošúpte broskyne, rozkrojte ich na polovice, odstráňte kôstky a nakrájajte na mesiačiky.
3. Flambovanie broskýň: Položte panvicu nad oheň a nechajte ju poriadne rozohrať.
Roztopte v panvici maslo.
Pridajte trstinový cukor a miešajte, kým sa nerozpustí a nevytvorí zlatohnedý karamel.
Pridajte nakrájané broskyne a premiešajte ich, aby sa obalili v karamele.
Nechajte broskyne variť, kým nezmäknú a nezačnú púšťať šťavu (asi 3-5 minút).
Keď sú broskyne prehriate, opatrne ich odložte na okraj panvice, aby ste mali voľné miesto uprostred.
Zdvihnite panvicu z ohňa a počkajte pár sekúnd, kým alkohol trošku nevychladne, potom ho pridajte do stredu panvice.
Panvicu vráťte nad oheň, kde vysoká teplota spôsobí, že sa alkohol sám zapáli.
4. Servírovanie: Po flambovaní broskyne hneď servírujte.
Na horúce broskyne položte kúsky rozlámané bielej čokolády. Čokoláda sa začne jemne roztápať na teplých broskyniach, čo vytvorí lahodný kontrast s ich sladko-karamelovou chuťou.
Tipy: Uistite sa, že panvica je dostatočne horúca pred pridaním alkoholu, aby sa zabezpečilo jeho spontánne zapálenie.
Flambovanie na otvorenom ohni je vizuálne pôsobivé, ale môže byť nepredvídateľné, preto dbajte na bezpečnosť a držte sa mimo priameho dosahu plameňa.
Tento postup vám umožní pripraviť chutný a efektný dezert priamo na ohni. Dobrú chuť!