Gratinované zemiaky
Asi najchutnejšie zemiaky, aké poznám! Výborne ako príloha, ale kľudne aj ako hlavný chod.
Ingrediencie
- 6 ks zemiak
- 250 ml smotana na varenie
- 1 strúčik cesnak
- soľ
- mleté biele korenie
Najnovšie letáky
Postup
Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kolieska približne 2 až 3 mm hrubé a dáme si ich do misky.
Do dostatočne veľkej panvice, tak aby sa tam vošli všetky zemiaky a dali sa poriadne premiešať, vylejeme smotanu na varenie, pridáme soľ, korenie. Ak chceme, tak aj bylinky alebo drvenú rascu a privedieme pomaly k varu.
Keď nám ochutená smotana trochu začne hustnúť, pridáme zemiaky a poriadne premiešame. Môžeme aj poprehadzovať.
Zemiaky prevaríme spolu so zmesou 5-10 minút. Následne ich vylejeme do zapekacej misky.
Vložíme ich do predhriatej rúry na 160 stupňov Celzia a pečieme 40-50 minút, kým nie sú zemiaky mäkké. Je lepšie piecť na nižšiu teplotu, aby nám zemiaky zvrchu nezhoreli. Ak náhodou máme pocit, že sa smotana príliš odparila, môžeme trochu počas pečenia podlievať vodou.