Zdroj: FB-Zdravé veg-pochúťky
Holúbky - plnené kapustné listy
Plnená kapusta recept
Recept nájdeš v tomto článku
Nakladanie kapusty – Recept, ako pripraviť kyslú kapustu výbornej chuti
Ingrediencie
- 500 g bravčové pliecko mleté
- 250 g ryža guľatozrnná
- 1 ks kapusta hlávková
- 5 strúčikov cesnak
- 1 ks Cibuľa
- paprika červená mletá
- korenie čierne mleté
- 3 plechovky paradajkový pretlak
- soľ
- olej
- kmín
Najnovšie letáky
Postup
Z kapusty vyrežeme hlúbik. Do vriacej vody vložíme celú hlávku kapusty a postupne, ako listy mäknú, orezávame ich a kapustu opäť vložíme do vody, až pokým neorežeme posledné použiteľné listy.
Kapustové listy zbavujeme hrubých častí. Veľké listy zároveň prerežeme na polovicu. Odrezky sa pokrájajú na drobno a potom sa vložia ku holubkom do hrnca, nevyhadzujeme.
Pripravíme si mleté mäso. Upražíme nakrájanú cibuľu na oleji a keď ju odstavíme posypeme ju červenou paprikou. Ryžu obaríme vriacou vodou cez sitko. Všetko dáme do jednej misky, pridáme pretlačený cesnak, soľ a čierne korenie, takisto jednu plechovku (malú) paradajkového pretlaku a olej a poriadne zmes vymiešame. Potom ju necháme chvíľku postáť a ak treba zase okoreníme. Pomer mäso - ryža platí zásada na 2/3 mäsa použiť 1/3 ryže.
Kapustový list si položíme na dlaň a vložíme plnku. Krútime tak, aby vznikol lievik. Krútime až na koniec lista, vrchnú časť kapusty prstom zastrčíme do vnútra.
Poukladáme ich do hrnca tesne vedľa seba, vyplníme každé miesto.
Holubky zalejeme pretlakom rozmiešaným s vodou. Pridáme k tomu rascu a trochu soli. Zalejeme ich tak, aby boli všetky pod vodou a napokon ich na miernom plameni varíme približne 1 hodinu a pól.
Hotové holúbky môžeme podávať s varenými zemiakmi alebo samostatne. Dobrú chuť.