REKLAMA

Zdroj: Freepik

Indické korenené paradajkové čatní Kasundi

Paradajka Kasundi je chutné a všestranné korenie, ktoré pozdvihne každé jedlo na novú úroveň.

REKLAMA

Ingrediencie

porcií
3
  • 1 kg Zrelé paradajky Pridané do
  • 2 Veľká cibuľa Pridané do
  • 6 strúčiky cesnaku Pridané do
  • 50 g čerstvý koreň zázvoru Pridané do
  • 4 Červené chilli papričky Pridané do
  • 1 pohár jablčný ocot Pridané do
  • 1 pohár kryštálový cukor Pridané do
  • 2 lyžičky soľ Pridané do
  • 4 pl Semená horčice Pridané do
  • 2 pl kurkuma Pridané do
  • 2 pl paprika Pridané do
REKLAMA

Postup

180 min.
1. Krok

Najprv nakrájajte paradajky, cibuľu, chilli papričky, cesnak a zázvor. Nezabudnite, že veľkosť kúskov bude určovať štruktúru vášho kasundi; ja zvyčajne volím stredne jemné kúsky, aby bola štruktúra vyvážená.

2. Krok

Vo veľkom hrnci z nehrdzavejúcej ocele zmiešajte nakrájané prísady, ocot, cukor a soľ. Zistil som, že použitie nereaktívnej panvice, napríklad z nehrdzavejúcej ocele alebo smaltu, je veľmi dôležité, pretože kyslosť paradajok a octu môže reagovať s tradičnými kovovými panvicami a v konečnom dôsledku zmeniť chuť kasundi.

3. Krok

Zmes priveďte do varu na stredne silnom ohni za stáleho miešania, kým sa cukor úplne nerozpustí. Tento krok zabezpečí, že vaše kasundi bude rovnomerne sladké.

4. Krok

Keď začne vrieť, znížte teplotu na stredne nízku a pridajte horčičné semienka, kurkumu a papriku. Uistite sa, že pridanie korenia po znížení teploty pomáha zachovať plnú silu ich chutí.

5. Krok

Zmes varte asi 2-3 hodiny za občasného miešania, kým nezhustne na konzistenciu podobnú čatní. Trik spočíva v trpezlivosti; naozaj trvá nejaký čas, kým sa vytvorí šťavnatá štruktúra kasundi, takže sa neponáhľajte.

6. Krok

Kým sa kasundi varí, môžete tento čas využiť na sterilizáciu pohárov. Naplňte poháre a ich viečka vriacou vodou a nechajte ich niekoľko minút odstáť, potom ich sceďte a riadne vysušte. Takto sa kasundi dobre uchová a vydrží dlhšie čerstvé.

7. Krok

Keď je kasundi hotové a dosiahlo požadovanú hustotu, horúce ho lyžicou nalejte do sterilizovaných pohárov a ešte horúce poháre uzavrite. Nezabudnite, že čatní bude počas chladnutia ďalej hustnúť, takže ak sa vám zdá trochu riedke, nebojte sa, neskôr zhustne.

8. Krok

Pred uskladnením nechajte poháre úplne vychladnúť na mriežke. Kasundi bude pripravené na konzumáciu po 2 týždňoch, ale ak ho necháte niekoľko mesiacov odležať, získa hlbšiu a vyzretejšiu chuť.

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Pečivo

746 receptov

Obed

4876 receptov

Mäsité jedlá

2257 receptov

Nátierky

332 receptov

Mascarpone

342 receptov

Torty

481 receptov

Večera

4589 receptov

Dezert

3773 receptov

Kuracie mäso

788 receptov