:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/mcLlH-R9j_-mz1ILNY-F/63ada7ddbb362e54dd1fbb8d25e517.jpeg)
Zdroj: Freepik
Indické korenené paradajkové čatní Kasundi
Paradajka Kasundi je chutné a všestranné korenie, ktoré pozdvihne každé jedlo na novú úroveň.
Ingrediencie
- 1 kg Zrelé paradajky
- 2 Veľká cibuľa
- 6 strúčiky cesnaku
- 50 g čerstvý koreň zázvoru
- 4 Červené chilli papričky
- 1 pohár jablčný ocot
- 1 pohár kryštálový cukor
- 2 lyžičky soľ
- 4 pl Semená horčice
- 2 pl kurkuma
- 2 pl paprika
Najnovšie letáky
Postup
Najprv nakrájajte paradajky, cibuľu, chilli papričky, cesnak a zázvor. Nezabudnite, že veľkosť kúskov bude určovať štruktúru vášho kasundi; ja zvyčajne volím stredne jemné kúsky, aby bola štruktúra vyvážená.
Vo veľkom hrnci z nehrdzavejúcej ocele zmiešajte nakrájané prísady, ocot, cukor a soľ. Zistil som, že použitie nereaktívnej panvice, napríklad z nehrdzavejúcej ocele alebo smaltu, je veľmi dôležité, pretože kyslosť paradajok a octu môže reagovať s tradičnými kovovými panvicami a v konečnom dôsledku zmeniť chuť kasundi.
Zmes priveďte do varu na stredne silnom ohni za stáleho miešania, kým sa cukor úplne nerozpustí. Tento krok zabezpečí, že vaše kasundi bude rovnomerne sladké.
Keď začne vrieť, znížte teplotu na stredne nízku a pridajte horčičné semienka, kurkumu a papriku. Uistite sa, že pridanie korenia po znížení teploty pomáha zachovať plnú silu ich chutí.
Zmes varte asi 2-3 hodiny za občasného miešania, kým nezhustne na konzistenciu podobnú čatní. Trik spočíva v trpezlivosti; naozaj trvá nejaký čas, kým sa vytvorí šťavnatá štruktúra kasundi, takže sa neponáhľajte.
Kým sa kasundi varí, môžete tento čas využiť na sterilizáciu pohárov. Naplňte poháre a ich viečka vriacou vodou a nechajte ich niekoľko minút odstáť, potom ich sceďte a riadne vysušte. Takto sa kasundi dobre uchová a vydrží dlhšie čerstvé.
Keď je kasundi hotové a dosiahlo požadovanú hustotu, horúce ho lyžicou nalejte do sterilizovaných pohárov a ešte horúce poháre uzavrite. Nezabudnite, že čatní bude počas chladnutia ďalej hustnúť, takže ak sa vám zdá trochu riedke, nebojte sa, neskôr zhustne.
Pred uskladnením nechajte poháre úplne vychladnúť na mriežke. Kasundi bude pripravené na konzumáciu po 2 týždňoch, ale ak ho necháte niekoľko mesiacov odležať, získa hlbšiu a vyzretejšiu chuť.