Jablkový mrežovník
Jeseň prichádza a s ňou aj dlhé chladné večery. Ja si jeseň spájam aj s týmto tradičným slovenským jablkovým mrežovníkom, ktorý nikdy neomrzí.
Ingrediencie
Cesto
- 500 g múka
- 150 g práškový cukor
- 250 g maslo
- 1 bal kypriaci prášok
- 2 kúsok vajce
Náplň
- 7 kúsok väčšie jablká
- 1 bal vanilkový cukor
- 2 čl škorica
- 1 pl hnedý cukor
Najnovšie letáky
Postup
POSTUP: V miske si zmiešame všetky suroviny, z ktorých nám vznikne pevné cesto.
Cesto vytvarujeme do väčšej gule, zabalíme do fólie a na pol hodinu vložíme do chladničky.
Kým nám cesto stuhne, pripravíme si náplň.
Umyjeme, ošúpeme a postrúhame si jablká. Zmiešame s vanilkovým cukrom, trstinovým cukrom a mletou škoricou.
Keď je cesto stuhnuté, prekrojíme ho na dve polovice.
Jednu si vyvaľkáme a preložíme ju na plech. Posypeme jablkovou zmesou.
Z druhej polovice si vytvarujeme guličky, následne hadíky (ako z plastelíny).
Hadíky ukladáme na jablkovú zmes do tvaru mriežky.
Pečieme na 190 stupňov približne 40 minút. Po upečení necháme koláč vychladnúť.
SERVÍROVANIE: Jablkový mrežovník posypeme práškovým cukrom a servírujeme na malý tanierik. Famózne sa k nemu hodí horúci čaj.
"Tradičný slovenský jablkový mrežovníkom, ako od babičky."