Jablkový páj s mriežkou
Americká klasika, najlepšie chutí ešte teplá s vanilkovou zmrzlinou.
Ingrediencie
CESTO
- 300 g hladká múka
- Štipka soli
- 175 g zmäknuté maslo
- 70 g práškový cukor
- 1 pl vanilkový cukor
- 1 ks vajce
PLNKA
- 5 ks jablko
- 1⁄2 ks šťava z citróna
- 20 g hrozienka
- 40 g krupicový cukor
- 2 pl vanilkový cukor
- 1 čl mletá škorica
- 2 pl mleté orechy
- 1 ks vajce na potretie
- 1 bal škoricový cukor na posypanie
Najnovšie letáky
Postup
Všetky suroviny na cesto dáme do misy a mixérom s nadstavcami na miesenie vypracujeme na hladké cesto. Podľa potreby môžeme pridať ešte trochu múky alebo trochu studenej vody. Cesto dáme do fólie a na 30 minút odložíme do chladničky. Rúru vyhrejeme na 200C, koláčovú formu s priemerom 25 cm vymastíme a vysypeme múkou.
Jablká umyjeme, rozštvrtíme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na kocky, pokvapkáme citrónovou šťavou. Pridáme hrozienka, krupicový a vanilkový cukor a škoricu.
Cesto rozdelíme na 1/3 a 2/3. Tú väčšiu časť rozvaľkáme na väčší kruh a prenesieme do formy tak, aby vznikol vysoký okraj. Dno popicháme vidličkou a posypeme mletými orechami a navrstvíme jablkovú plnku. Zvyšné cesto tiež rozvaľkáme na kruh a radielkom nakrájame na 2 cm široké pásiky. Tie poukladáme na plnku vo forme a vytvoríme mriežku. Okraje dobre popritláčame a vidličkou na nich vytvoríme ozdobný okraj. Cesto potrieme rozšľahaným vajcom a koláč pečieme vo vyhriatej rúre 40 minút. Vyberieme, necháme vychladnúť a posypeme škoricovým cukrom.