Jablkový sirup
Sirup sa výborne hodí na ochutenie čaju ale aj do vianočného punču pre deti.
Ingrediencie
- 1 kg očistených jabĺk
- 800 ml voda
- 2 ks celá škorica
- 2 ks badián
- 10 ks klinčeky
- 1 ks šťava z jedného pomaranča
- 1 ks šťava z jedného citrónu
- 1 bal sirupfix
- 1 kg cukor
Najnovšie letáky
Postup
Jablká olúpeme, zbavíme jadrovníka a nakrájame na menšie kúsky. Fľaše a viečka opláchneme horúcou vodou.
Ovocie vložíme do väčšieho hrnca, pridáme vodu, korenie, šťavu z pomaranča a citróna a pomaly varíme domäkka asi 30 minút.
Zmes odstavíme, vyberieme korenie, jablká v nej rozpučíme pučidlom na zemiaky a necháme vychladnúť. Vychladnutú zmes precedíme cez hustejšie sitko a zľahka prepasírujeme. Získame tak asi 1500 ml jablkovej šťavy, do ktorej zamiešame sirupfix zmeišaný s cukrom. Sirup dôkladne premiešame, aby sa cukor rozpustil a uložíme do chladničky aspoň na 8 hodín alebo cez noc.
Sirup privedieme do varu a 5 minút dôkladne povaríme. Odoberieme prípadnú penu a plníme do fliaš, ktoré uzavrieme viečkom a asi na 20 minút položíme naležato.