Jahodová roláda
Túto sviežu jahodovú roládu môžete spraviť kedykoľvek. Veľmi jednoduchý recept.
Ingrediencie
- 5 vajce
- 300 g kryštálový cukor
- 3 pl slnečnicového oleja
- 100 g polohrubej múky (v závislosti od veľkosti vajec)
- 8 pl práškového cukru
- smotanu na šľahanie
- 300 g mrazených jahôd
- 250 g čerstvé jahody
Najnovšie letáky
Postup
Predhrejeme rúru na 180 stupňov
Oddelíme bielka od žĺtkov a začneme šľahať bielka na sneh. Keď už sneh tuhne, pridávame postupne po lyžiciach kryštálový cukor. Keď je cukor zašľahaný začneme po jednom zašľahávať aj žĺtka
Nakoniec pridáme 3 lyžice oleja a šľaháme pod uhlom, kým sa nezačnú robiť bublinky. Vypneme šľahač a ručne vmiešame stierkou preosiatu múku, jemne a jedným smerom (Múku dávame postupne, budeme jej potrebovať od 100 do 120 gramov, podľa toho, aké veľké sme dali vajíčka)
Plech vystelieme alobalom (bude stačiť menší plech) a vylejeme tam cesto, ktoré rovnomerne rozotrieme. Pečieme vo vyhriatej rúre približne 9 minút
Zatiaľ čo sa cesto pečie si vyšľaháme smotanu na šľahanie s dvoma lyžicami práškového cukru a odložíme do chladničky
V hrnci povaríme 300 g mrazených jahôd spolu s kryštálovým cukrom, kým nebudú jahody akoby rozpustené na taký tuhší sirup
Upečenú roládu vyberieme z rúry a necháme ju približne 10 minút trochu vychladnúť. Po 10 minútach na cesto preosejeme práškový cukor, pripravíme si čistú utierku a preklopíme na ňu roládu
Odstránime z vrchu alobal a roládu stočíme spolu s utierkou smerom k sebe. Roládu necháme v tomto stočenom stave úplne vychladnúť pri izbovej teplote
Keď je roláda vychladená, opatrne ju odrolujeme a cesto potrieme rovnomerne jahodovým sirupom. Na to navrstvíme šľahačku a na vzdialený koniec poukladáme vedľa seba čerstvé jahody
Roládu opäť opatrne zrolujeme smerom k sebe, pomáhame si utierkou.
Roládu už iba premiestnime na servírovací podnos, zakryjeme utierkou a necháme v chladničke zachladiť. Nakoniec dozdobíme šľahačkou a rozpolenými jahodami a podávame