Zdroj: Pixabay: arifarca
Jednoduché základné cesto na chlieb Focaccia
Nie je veľa vecí, ktoré by boli tak nádherné ako čerstvo upečený chlieb focaccia s jeho lahodnou vôňou, ktorá sa šíri vašou kuchyňou!
Ingrediencie
- 500 g chlebová múka
- 370 ml Teplej vody
- 15 ml Olivového oleja
- 10 g soľ
- 14 g čerstvého droždia
Najnovšie letáky
Postup
Začnite zmiešaním čerstvého droždia v teplej vode. Uistite sa, že voda nie je príliš horúca, pretože by mohla kvasnice zničiť - čo je častá chyba, ktorú robí väčšina začiatočníkov.
Potom do zmesi vody a kvasu postupne pridajte chlebovú múku, soľ a olivový olej. V tejto fáze je dôležité pridať olej, pretože dodáva cesto jedinečnú štruktúru a udržuje jeho vlhkosť.
Všetky prísady zmiešajte, kým sa nezačne tvoriť cesto. Cesto vypracovávajte na čistom, mierne pomúčenom povrchu asi 10 minút alebo kým nebude hladké a pružné. Teraz sa vám začne vyplácať trpezlivosť. Odporúčam vám, aby ste sa s týmto procesom neponáhľali; dôkladnosť v tomto prípade zabezpečí, že váš chlieb bude mať dokonalú štruktúru omrviniek.
Vymiesené cesto vložte do dobre vymastenej misy, prikryte ho vlhkou utierkou a nechajte na teplom mieste asi 1-2 hodiny alebo kým sa nezdvojnásobí. Čas sa môže líšiť v závislosti od teploty prostredia, ale trpezlivosť počas tohto procesu kysnutia zaručuje nádherne nadýchanú a ľahkú focacciu.
Po zdvojnásobení veľkosti cesto prstami jemne vyklopte a vytvarujte ho podľa veľkosti formy na pečenie.
V tejto fáze môžete focacciu upraviť obľúbenými posýpkami, ako sú olivy, rozmarín alebo len posypať hrubou morskou soľou. Pečte v predhriatej rúre pri teplote 200 °C do zlatohneda - zvyčajne približne 25-30 minút. Po upečení ho nechajte vychladnúť, kým sa do neho pustíte.