:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/cqmAXyw4U--9blduNWJG/a60f545f1410515fd96b205fcc0d6c.jpeg)
Jednoduchý Mac and Cheese
Mac and cheese je jedlo z varených makarónových cestovín a syrovej omáčky, najčastejšie čedarovej. Tradičné makaróny so syrom sa pečú v rúre, môžu sa však pripraviť aj v panvici na sporáku alebo z balenej zmesi.

Recept nájdeš v tomto článku
Ako osláviť Valentín? S dobrým jedlom je sviatok zaľúbených ešte krajší
Ingrediencie
- 500 g malé kolienka
- 100 g strúhaný syr
- 100 g motzarela
- 100 g údená gouda
- 50 ml mlieko
- 50 ml smotana na varenie
- 100 g solené maslo
- 50 ml kyslá smotana
- 50 ml salko
- 2 ks zeleninový bujón
- 4 pl múka
- cesnakový prášok
- univerzálne korenie
- mleté čierne korenie
- cibuľový prášok
Odporúčané produkty

Rajo mlieko 3,5%

Rajo maslo

Rajo smotana na šľahanie 33%

Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Do vriacej vody vložíme bujóny a necháme ich úplne rozpustiť.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/cqmAXyw4U--9blduNWJG/1f437419ab5655b3cdbcf22a7c548b.jpeg)
Zdroj: Youtube
Pripravíme si zápražku. Na panvici necháme roztopiť maslo a po chvíli k nemu pridáme múku. Za stáleho miešania vznikne kašička.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/cqmAXyw4U--9blduNWJG/a0d4d75514df2965083ea4ea6ca2df.jpeg)
Zdroj: Youtube
Postupne prilievame mlieko a smotanu. Stále miešame.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/cqmAXyw4U--9blduNWJG/644f79f7b62548e1ea82bf436e132d.jpeg)
Zdroj: Youtube
Keď je smotana s mliekom dobre rozpustená a zamiešaná môžeme postupne pridávať nastrúhaný syr a korenie. POZOR! Syru pridáme do omáčky len polovicu. Druhú polovicu syra zatiaľ odložíme.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/cqmAXyw4U--9blduNWJG/c1a794926c2f16d1e72433cba505d3.jpeg)
Zdroj: Youtube
Do uvarených horúcich makarónov pridáme trochu kondenzovaného mlieka, kyslú smotanu a syrovú omáčku. Všetko spolu dôkladne premiešame.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/cqmAXyw4U--9blduNWJG/636e67288a40efd2ae475aea932523.jpeg)
Zdroj: Youtube
Zapekaciu misu vymastíme a vložíme do nej 1/2 makarónov a vrstvu strúhaného syra.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/cqmAXyw4U--9blduNWJG/8cce7c507dc27c8cf259bafa2bd5f0.jpeg)
Zdroj: Youtube
Na vrstvu syra nalejeme druhú polovicu makarónov a na vrch opäť vrstvu nastrúhaného syra.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/cqmAXyw4U--9blduNWJG/78980b2820b306c146c4bcd64a6670.jpeg)
Zdroj: Youtube
Mac and cheese zapekáme v rúre predhriatej na 220°C zhruba 30 minút zakryté alobalom. Po 30 minútach alobal zložíme a dopekáme 20 minút odokryté.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/cqmAXyw4U--9blduNWJG/7f55b35ded084b046f34fc59ed1c1d.jpeg)
Zdroj: Youtube