Jednoduchý Mac and Cheese
Mac and cheese je jedlo z varených makarónových cestovín a syrovej omáčky, najčastejšie čedarovej. Tradičné makaróny so syrom sa pečú v rúre, môžu sa však pripraviť aj v panvici na sporáku alebo z balenej zmesi.
Recept nájdeš v tomto článku
Ako osláviť Valentín? S dobrým jedlom je sviatok zaľúbených ešte krajší
Ingrediencie
- 500 g malé kolienka
- 100 g strúhaný syr
- 100 g motzarela
- 100 g údená gouda
- 50 ml mlieko
- 50 ml smotana na varenie
- 100 g solené maslo
- 50 ml kyslá smotana
- 50 ml salko
- 2 ks zeleninový bujón
- 4 pl múka
- cesnakový prášok
- univerzálne korenie
- mleté čierne korenie
- cibuľový prášok
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Do vriacej vody vložíme bujóny a necháme ich úplne rozpustiť.
Zdroj: Youtube
Pripravíme si zápražku. Na panvici necháme roztopiť maslo a po chvíli k nemu pridáme múku. Za stáleho miešania vznikne kašička.
Zdroj: Youtube
Postupne prilievame mlieko a smotanu. Stále miešame.
Zdroj: Youtube
Keď je smotana s mliekom dobre rozpustená a zamiešaná môžeme postupne pridávať nastrúhaný syr a korenie. POZOR! Syru pridáme do omáčky len polovicu. Druhú polovicu syra zatiaľ odložíme.
Zdroj: Youtube
Do uvarených horúcich makarónov pridáme trochu kondenzovaného mlieka, kyslú smotanu a syrovú omáčku. Všetko spolu dôkladne premiešame.
Zdroj: Youtube
Zapekaciu misu vymastíme a vložíme do nej 1/2 makarónov a vrstvu strúhaného syra.
Zdroj: Youtube
Na vrstvu syra nalejeme druhú polovicu makarónov a na vrch opäť vrstvu nastrúhaného syra.
Zdroj: Youtube
Mac and cheese zapekáme v rúre predhriatej na 220°C zhruba 30 minút zakryté alobalom. Po 30 minútach alobal zložíme a dopekáme 20 minút odokryté.
Zdroj: Youtube