REKLAMA
Zdroj: FB: Varenie je radosť.
Juhočeská kulajda
Juhočeská kulajda je tradičná česká polievka plná chuti a vôní. Jej základom je kyslá smotana, vajcia a zemiaky.
REKLAMA
Ingrediencie
porcií
4
- 4 ks vajcia
- 200 ml kyslej smotany
- 4 ks zemiaky
- 1 l hubového vývaru
- 200 g čerstvých hríbov
- 30 g hladká múka
- 100 ml mlieka
- kôpor
- soľ a korenie
- ocot
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
REKLAMA
Postup
60 min.
1. Krok
Hríby očistíme a nakrájame na plátky. Zemiaky olúpeme a pokrájame na kocky. Vajíčka uvaríme.
2. Krok
Na panvici si roztopíme maslo a pridáme k nemu hríby. Restujeme ich pár minút, kým nezačnú púšťať šťavu. Potom pridáme pokrájané zemiaky a podlejeme ich hubovým vývarom. Osolíme, okoreníme a vložíme do polievky hrsť kôpru.
3. Krok
Kým sa zemiaky s hríbmi varia, pripravíme si zápražku. Na panvici roztopíme trochu masla, pridáme hladkú múku a za stáleho miešania opečieme do zlatista.
4. Krok
Do zápražky prilejeme mlieko so smotanou, poriadne premiešame a vlejeme do polievky. Varíme ďalších 15 až 20 minút.