Zdroj: Pixabay: catceeq
Krémová vegetariánska polievka zo sladkých zemiakov
Túto polievku som si veľmi obľúbila. Prvýkrát som ju ochutnala v chladný zimný večer a okamžite ma zaujala jej pikantná a zároveň sladká chuť. Zahreje vás zvnútra a je výnimočne chutná. Predovšetkým sa mi páči jednoduchá príprava a skutočnosť, že všetky ingrediencie už zvyčajne máte doma.
Ingrediencie
- 1 kg Sladké zemiaky
- 2 mrkiev
- 1 Cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 l zeleninový bujón
- 2 PL olivový olej
- soľ a korenie
- 1 ČL kmín
- 200 ml Kokosové mlieko
- Strúhaný syr na ozdobu
Najnovšie letáky
Postup
Prípravu sladkej zemiakovej polievky začnite ošúpaním a nakrájaním sladkých zemiakov a mrkvy na kocky. Odporúčam nekrájať sladké zemiaky na príliš malé kúsky, inak by sa mohli počas varenia rozpadnúť.
Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno a orestujte na olivovom oleji vo veľkej panvici, kým nie sú priesvitné. Je dôležité, aby ste to robili na strednom až miernom ohni, aby sa cesnak nespálil a nemal horkú chuť.
Pridáme sladké zemiaky a mrkvu a podlejeme zeleninovým vývarom. Polievku priveďte do varu, znížte teplotu a varte približne 30 minút, alebo kým zelenina úplne nezmäkne.
Teraz polievku rozmixujte ručným mixérom na krémovú konzistenciu. Počas tohto procesu považujem za veľmi užitočné odstaviť panvicu z ohňa, aby ste sa vyhli postriekaniu a prípadnému popáleniu.
Pridajte kokosové mlieko a rascu, dochuťte soľou a korením a opäť dobre premiešajte. Kokosové mlieko dodá polievke príjemnú krémovitosť a rasca jej dodá miernu orientálnu príchuť.
Pred podávaním môžete sladkú zemiakovú polievku ozdobiť čerstvo nastrúhaným syrom, ak chcete. Vytvoríte tak pekný farebný kontrast a dokonale dotvoríte chuť.