Zdroj: Pronima Marina from Getty Images Pro
Medovníková chalúpka
Recept na chutnú a krásnu medovníkovú chalúpku, ktorá neodmyselne patrí ku Vianociam.
Ingrediencie
Pre medovníky:
- 500 g hladká múka
- 150 g moučkového cukru
- 2 kus veľké vajíčka
- 100 g masla
- 2 Lyžice Med
- 1 lyžička Prášku do pečiva
- 1 lyžička Čajové Sódy bikarbóny
- 1 lyžička klinčekov
- 1 lyžička škorice
Pre zdobenie:
- 1 bielok na polevu
- 300 g cukru v prášku
Najnovšie letáky
Postup
Pred začiatkom pečenia si pripravíme všetky suroviny.
Maslo, cukor a med roztopíme v hrnci na strednom ohni. Potom ho odstavíme a pridáme vajíčka, soľ, škoricu, klinčeky, sódu bikarónu a prášok do pečiva.
Postupne do zmesi pridávame múku a vymiešame cesto. Kľudne ho upravte podľa potreby pridaním múky alebo tekutiny.
Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme ho odležať v chladničke aspoň hodinu. Toto je kľúčový krok, aby sa cesto lepšie spracovávalo.
Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 5 mm a vykrajujeme jednotlivé časti chalúpky. Podľa mojej skúsenosti je dobre mať pripravenú predlohu, podľa ktorej vykrajujeme jednotlivé časti.
Pečieme pri teplote 180°C asi 10-12 minút. Necháme úplne vychladnúť.
Medovníky spojíme bielkovou polevou a necháme zaschnúť. Bielkovú polevu pripravíme jednoducho - bielok vyšľaháme do peny a postupne pridávame cukor v prášku.
Chalúpku ozdobíme cukrovou polevou a vianočnými dekoráciami.