Orechový závin s džemom
Najlepší kysnutý orechový závin, ktorým určite prekvapíte svojich blízkych!
Ingrediencie
Suroviny
- 300 g hladkej špaldovej múky (použila som hladkú špaldovú od Babičkina voľba)
- 60 g trstinového cukru
- 15 g perníkového korenia
- 1 čl mletej škorice
- 3 pl mlieka (kravského alebo mandľového)
- 4 pl Med
- 1 pl rum
- 1 čl vanilkového extraktu
- 2 vajce (na potrenie a do cesta neskôr)
- 50 g celých blanšírovaných (bielych) mandlí
Plnka
- 350 g marhuľového džemu
- 70 g nasekaných vlašských orechov
- 30 g mletých vlašských orechov
Najnovšie letáky
Postup
Začneme tým, že si vo veľkej mise zmiešame suché ingrediencie, čiže hladkú špaldovú múku, trstinový cukor, perníkové korenie a mletú škoricu.
K nim následne pridáme mlieko, med, rum, vanilkový extrakt a vajíčko. Rukami spracujeme na hladké cesto, ktoré sa už nelepí na ruky. V prípade potreby pridajte trochu múku a pracujte s cestom ďalej. Hotové cesto premiestnite na nahrubo pomúčenú dosku vaľkanie a rozdeľte ho na 2 rovnaké časti.
Na plnku si iba zmiešame v mise džem s orechami.
Cesto vyvaľkáme do obdĺžnikového tvaru tak, aby sa dalo stočiť do závinu. Plát cesta by mal mať 2-3 mm. Na cesto navrstvíme lekvár, vynecháme 2 cm od okraja. Plát zrolujeme do závinu a konce dobre uzavrieme. Premiestnime na plech s papierom na pečenie. Rovnako postupujeme aj s druhou polovicou cesta.
Hotové záviny potrieme rozšľahaným vajíčkom a ozdobíme mandľami. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov na približne 30 minúť. Po 10 minútach prikryjeme alobalom, aby sa nám orechy príliš nespiekli.
Upečený závin necháme vychladnúť na plechu prikrytý čistou kuchynskou utierkou. Podávame nakrájané na hrubšie plátky posypané práškových cukrom.