Zdroj: FB: Bolhapiac DS (Dunaszerdahely)
Pagáče s medvedím cesnakom
Chutné pagáče s chuťou medvedieho cesnaku.
Ingrediencie
Cesto:
- 500 g hladká múka
- 100 ml mlieko
- 20 g čerstvé droždie
- 1 kl kryštálový cukor
- 150 g kyslá smotana
- 1 ks vajce
- 150 g jemný tvaroh
- 250 g maslo
- 3 kl soľ
- 2 hrste medvedí cesnak
Na potretie:
- 1 ks vajce
Na posypanie:
- ľanové semienka
- sezamové semienka
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Lístky cesnaku umyjeme.
Múku preosejeme a zmiešame so soľou.
Tvaroh, smotana, maslo a vajce musia mať izbovú teplotu.
Z vlažného mlieka, droždia a lyžičky cukru spravíme kvások, ktorý necháme chvíľu pracovať.
Smotanu vymiešame s vajcom a pridáme spolu s tvarohom a nakrájaným maslom do misky s múkou a soľou.
Nakoniec pridáme kvások a vypracujeme tuhšie cesto, ktoré zakryjeme a necháme 1 hodinu kysnúť.
Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 1,5 cm.
Nasypeme naň vrstvu nakrájaného medvedieho cesnaku.
Preložíme zospodu aj zvrchu, zľava a zprava ako obálku, obrátime a necháme odstáť 10 minút.
Potom cesto pomaly rozvaľkáme a poprekladáme. Toto zopakujeme 2 krát až cesto rozvaľkáme asi na 2 cm a okrúhlou formičkou vykrojíme pagáče.
Pagáče poukladáme na plech, ktorý je vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme semienkami.
Pagáče necháme na plechu ešte 20 minút podkysnúť.
Potom ich pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C približne 18 minút.